Jesienne curry z dynią, bakłażanem i czerwoną fasolą

Magda
Obiad
18.10.2023 15:48
Jesienne curry z dynią, bakłażanem i czerwoną fasolą

SKŁADNIKI Jesienne curry z dynią, bakłażanem i czerwoną fasolą 400 g miąższu dyni 300 g ugotowanej czerwonej fasoli 200 g szpinaku 400 ml mleczka kokosowego 200-300 ml bulionu warzywnego 2 bakłażany 2-3 ząbki czosnku 1 por 1/2 łyżeczki imbiru w proszku 3 łyżeczki curry w proszku 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego oliwa z oliwek sól i pieprz PRZYGOTOWANIE Jesienne curry z dynią, bakłażanem i czerwoną fasolą Dynię obieramy i kroimy w kostkę wielkości 2 cm. Pora obieramy z zewnętrznych liści, dokładnie płuczemy, osuszamy, następnie kroimy w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy pora oraz 2-3 ząbki …

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://lagrandepiccolacuoca.com/jesienne-curry-z-dynia/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Sycące Jesienne Curry z Dynią, Bakłażanem i Czerwoną Fasolą

  • Liczba porcji: 4
  • Czas gotowania: 40 min
  • Czas przygotowania: 20 min
  • Szacunkowy koszt: 30 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 350kcal
  • Tłuszcz: 20g
  • Węglowodany: 40g
  • Białko: 8g

Składniki

  • 1 mała dynia hokkaido
  • 1 bakłażan
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki garam masala
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 400 ml mleka kokosowego
  • świeża kolendra do dekoracji

Przepis

Jesienią, kiedy dni stają się coraz krótsze i chłodniejsze, idealne są ciepłe, sycące dania, które rozgrzewają od środka. Nasze jesienne curry z dynią, bakłażanem i czerwoną fasolą to właśnie taka propozycja - prosta, szybka i pełna smaku. Warzywa, fasola i aromatyczne przyprawy tworzą harmonię smaków, które zadowolą nawet najbardziej wymagające podniebienia. Tym daniem zachwycisz zarówno siebie, jak i swoich bliskich. Ovenię składniki z pewnością znajdziesz w swojej kuchni. Jeżeli jednak nie masz którejś z przypraw, śmiało możesz ją pominąć lub zastąpić inną. To danie jest niesamowicie uniwersalne. Dzięki dużej ilości warzyw, jest również bardzo zdrowe. Dynia jest bogatym źródłem beta-karotenu, a czerwona fasola dostarcza białka. Dodatek mleka kokosowego nadaje daniu kremowej konsystencji. Jesienne curry z dynią, bakłażanem i czerwoną fasolą to danie, które pokochasz za prostotę przygotowania, wspaniały smak i aromat. Przygotuj raz, a na pewno będzie to jedno z twoich ulubionych dań na chłodniejsze dni. Smacznego!

  • Dynię obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Bakłażana umyj i również pokrój w kostkę.
  • Na patelni o grubym dnie rozgrzej olej, a następnie dodaj pokrojoną cebulę i czosnek. Smaż, aż staną się złote.
  • Dodaj do patelni dynię i bakłażan. Smaż przez około 5 minut, aż warzywa zaczną się zrumienić.
  • Dodaj przyprawy: kolendrę, kumin, kurkumę, garam masala i imbir. Całość wymieszaj i smaż przez kolejne 2 minuty.
  • Dodaj do patelni odcedzoną fasolę oraz mleko kokosowe. Dopraw solą i pieprzem. Całość gotuj na małym ogniu przez około 30 minut, aż warzywa będą miękkie.
  • Podawaj gorące, posypane świeżą kolendrą. Smacznego!