SKŁADNIKI Jesienne curry z dynią, bakłażanem i czerwoną fasolą 400 g miąższu dyni 300 g ugotowanej czerwonej fasoli 200 g szpinaku 400 ml mleczka kokosowego 200-300 ml bulionu warzywnego 2 bakłażany 2-3 ząbki czosnku 1 por 1/2 łyżeczki imbiru w proszku 3 łyżeczki curry w proszku 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego oliwa z oliwek sól i pieprz PRZYGOTOWANIE Jesienne curry z dynią, bakłażanem i czerwoną fasolą Dynię obieramy i kroimy w kostkę wielkości 2 cm. Pora obieramy z zewnętrznych liści, dokładnie płuczemy, osuszamy, następnie kroimy w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy pora oraz 2-3 ząbki …
🍴 Sycące Jesienne Curry z Dynią, Bakłażanem i Czerwoną Fasolą
- Liczba porcji: 4
- Czas gotowania: 40 min
- Czas przygotowania: 20 min
- Szacunkowy koszt: 30 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 350kcal
- Tłuszcz: 20g
- Węglowodany: 40g
- Białko: 8g
Składniki
- 1 mała dynia hokkaido
- 1 bakłażan
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki garam masala
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 400 ml mleka kokosowego
- świeża kolendra do dekoracji
Przepis
Jesienią, kiedy dni stają się coraz krótsze i chłodniejsze, idealne są ciepłe, sycące dania, które rozgrzewają od środka. Nasze jesienne curry z dynią, bakłażanem i czerwoną fasolą to właśnie taka propozycja - prosta, szybka i pełna smaku. Warzywa, fasola i aromatyczne przyprawy tworzą harmonię smaków, które zadowolą nawet najbardziej wymagające podniebienia. Tym daniem zachwycisz zarówno siebie, jak i swoich bliskich. Ovenię składniki z pewnością znajdziesz w swojej kuchni. Jeżeli jednak nie masz którejś z przypraw, śmiało możesz ją pominąć lub zastąpić inną. To danie jest niesamowicie uniwersalne. Dzięki dużej ilości warzyw, jest również bardzo zdrowe. Dynia jest bogatym źródłem beta-karotenu, a czerwona fasola dostarcza białka. Dodatek mleka kokosowego nadaje daniu kremowej konsystencji. Jesienne curry z dynią, bakłażanem i czerwoną fasolą to danie, które pokochasz za prostotę przygotowania, wspaniały smak i aromat. Przygotuj raz, a na pewno będzie to jedno z twoich ulubionych dań na chłodniejsze dni. Smacznego!
- Dynię obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Bakłażana umyj i również pokrój w kostkę.
- Na patelni o grubym dnie rozgrzej olej, a następnie dodaj pokrojoną cebulę i czosnek. Smaż, aż staną się złote.
- Dodaj do patelni dynię i bakłażan. Smaż przez około 5 minut, aż warzywa zaczną się zrumienić.
- Dodaj przyprawy: kolendrę, kumin, kurkumę, garam masala i imbir. Całość wymieszaj i smaż przez kolejne 2 minuty.
- Dodaj do patelni odcedzoną fasolę oraz mleko kokosowe. Dopraw solą i pieprzem. Całość gotuj na małym ogniu przez około 30 minut, aż warzywa będą miękkie.
- Podawaj gorące, posypane świeżą kolendrą. Smacznego!