Krokiety z mięsem

cytrynowa babeczka
Obiad
18.10.2023 12:55
Krokiety z mięsem

Proste i przepyszne krokiety z mięsem. Doskonałe na obiad.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://cytrynowababeczka.pl/krokiety-z-miesem/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Pyszne krokiety z mięsem

  • Liczba porcji: 4
  • Czas gotowania: 30 min
  • Czas przygotowania: 60 min
  • Szacunkowy koszt: 30 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 185 kcal
  • Tłuszcz: 9.0g
  • Węglowodany: 18.4g
  • Białko: 7.3g

Składniki

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 400 g mięsa (np. wieprzowiny, wołowiny lub drobiu)
  • 2 cebule
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 jajko
  • 200 g mąki
  • 200 ml mleka
  • 2 łyżki masła
  • olej do smażenia

Przepis

Królowie polskiej kuchni, krokiety z mięsem, są doskonałym daniem na każdą okazję - zarówno na rodzinny obiad, jak i na elegancką kolację. To tradycyjne danie, które pokochają wszyscy miłośnicy domowego jedzenia. Krokiety z mięsem to pyszne połączenie chrupiącej skórki i soczystego mięsa zapakowanego w delikatne ciasto naleśnikowe. Kapusta kiszona dodaje niepowtarzalnego smaku, a mięso - syci i daje siłę na cały dzień. Przygotowanie krokietów może zająć trochę czasu, ale efekt końcowy jest tego warty. Podawaj je z barszczem czerwonym lub sosem grzybowym dla pełnego doświadczenia kulinarnczego. Ten przepis jest prosty, choć wymaga nieco czasu, ale gwarantuję, że każdy kęs będzie warty wysiłku. Śmiało zaskocz rodzinę i przyjaciół tym tradycyjnym polskim daniem - gwarantuję, że poproszą o dodatek!

  • Mięso gotujemy w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu mięso studzimy i siekamy na drobno.
  • Siekamy cebulę i dusimy na maśle do zeszklenia. Dodajemy siekane mięso.
  • Kapustę kiszoną siekamy i dusimy pod przykryciem około 30 minut. Po tym czasie dodajemy mięso z cebulą do kapusty. Dusimy jeszcze 10 minut. Farsz doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Mąkę mieszamy z jajkiem, dodajemy mleko i sól. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju, wylewamy cienką warstwę ciasta i pieczemy naleśniki z obu stron na złoty kolor.
  • Na każdym naleśniku układamy farsz, zwijamy w rulon, składamy boki do środka.
  • Tak przygotowane krokiety smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron do uzyskania złotego koloru. Podajemy np. z barszczem czerwonym.