Proste i przepyszne krokiety z mięsem. Doskonałe na obiad.
🍴 Pyszne krokiety z mięsem
- Liczba porcji: 4
- Czas gotowania: 30 min
- Czas przygotowania: 60 min
- Szacunkowy koszt: 30 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 185 kcal
- Tłuszcz: 9.0g
- Węglowodany: 18.4g
- Białko: 7.3g
Składniki
- 500 g kiszonej kapusty
- 400 g mięsa (np. wieprzowiny, wołowiny lub drobiu)
- 2 cebule
- sól i pieprz do smaku
- 1 jajko
- 200 g mąki
- 200 ml mleka
- 2 łyżki masła
- olej do smażenia
Przepis
Królowie polskiej kuchni, krokiety z mięsem, są doskonałym daniem na każdą okazję - zarówno na rodzinny obiad, jak i na elegancką kolację. To tradycyjne danie, które pokochają wszyscy miłośnicy domowego jedzenia. Krokiety z mięsem to pyszne połączenie chrupiącej skórki i soczystego mięsa zapakowanego w delikatne ciasto naleśnikowe. Kapusta kiszona dodaje niepowtarzalnego smaku, a mięso - syci i daje siłę na cały dzień. Przygotowanie krokietów może zająć trochę czasu, ale efekt końcowy jest tego warty. Podawaj je z barszczem czerwonym lub sosem grzybowym dla pełnego doświadczenia kulinarnczego. Ten przepis jest prosty, choć wymaga nieco czasu, ale gwarantuję, że każdy kęs będzie warty wysiłku. Śmiało zaskocz rodzinę i przyjaciół tym tradycyjnym polskim daniem - gwarantuję, że poproszą o dodatek!
- Mięso gotujemy w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu mięso studzimy i siekamy na drobno.
- Siekamy cebulę i dusimy na maśle do zeszklenia. Dodajemy siekane mięso.
- Kapustę kiszoną siekamy i dusimy pod przykryciem około 30 minut. Po tym czasie dodajemy mięso z cebulą do kapusty. Dusimy jeszcze 10 minut. Farsz doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Mąkę mieszamy z jajkiem, dodajemy mleko i sól. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju, wylewamy cienką warstwę ciasta i pieczemy naleśniki z obu stron na złoty kolor.
- Na każdym naleśniku układamy farsz, zwijamy w rulon, składamy boki do środka.
- Tak przygotowane krokiety smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron do uzyskania złotego koloru. Podajemy np. z barszczem czerwonym.