Odrywany chlebek z pesto

Przekąski
12.10.2023 8:31
Odrywany chlebek z pesto

Przepis na odrywany chlebek z bazyliowym pesto idealny na przekąskę

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://wypiekibeaty.com.pl/odrywany-chlebek-z-pesto/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Odrywany chlebek z pesto: smak, który Cię oczaruje!

  • Liczba porcji: 6
  • Czas gotowania: 25 min
  • Czas przygotowania: 15 min
  • Szacunkowy koszt: 30 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 500kcal
  • Tłuszcz: 25g
  • Węglowodany: 50g
  • Białko: 20g

Składniki

  • 2 bochenki białego chleba
  • 2 słoiki pesto
  • 100g tartego parmezanu
  • 50g posiekanej bazylii
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Przepis

Przygotowanie odrywanego chlebka z pesto może wydawać się na pierwszy rzut oka skomplikowane, ale warto poświęcić na to trochę czasu. W końcu to wspaniała i efektowna przekąska idealna na różnego rodzaju spotkania towarzyskie. Wystarczy wyobrazić sobie smak chrupiącej skórki chleba, delikatnej środka i aromatycznego pesto. A to wszystko uzupełnione o delikatną nutkę czosnku i chrupiący parmezan! Co więcej, chleb można łatwo odrywać, więc jest to idealna przekąska na stół - nikt nie będzie musiał się martwić o brudzenie naczyń. Co najważniejsze, zaskoczysz swoich gości niebanalnym i pomysłowym przepisem. Przygotuj więc wszystkie składniki, załóż fartuch kuchenny i zacznij piec - efekt końcowy na pewno Cię zachwyci!

  • Przed rozpoczęciem przygotowań do pieczenia, sprawdź, czy masz wszystkie składniki. Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  • W międzyczasie, do miski dodaj 2 słoiki pesto, 100g tartego parmezanu, 50g posiekanej bazylii i 3 starte ząbki czosnku. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  • Następnie, przygotuj bochenki. Każdy z nich nacięć w formie szachownicy, tak żeby powstały kawałki, które łatwo będzie odłamać. Ale uwaga - nie przekraj bochenków do końca! Podzielone chleby ulóż na blasze do pieczenia.
  • Przygotowaną wcześniej masę pesto napełnij do nacięć w chlebach. Gotowe chleby wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 25 minut.
  • Kiedy chleb będzie już miał złoty kolor, wyjmij go z piekarnika. Przed podaniem daj mu parę minut żeby przestygł.