Dziś mam dla Was przepis na czekoladowe ciasto z cukinią w amerykańskim stylu.
🍴 Czekoladowe ciasto z cukinią - niezwykłe połączenie zaskakujących składników
- Liczba porcji: 8
- Czas gotowania: 60 min
- Czas przygotowania: 20 min
- Szacunkowy koszt: 30 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 375 kcal
- Tłuszcz: 15g
- Węglowodany: 55g
- Białko: 6g
Składniki
- 200g gorzkiej czekolady
- 200g cukru
- 200g mąki
- 200g startej cukinii
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
Przepis
To nietypowy i wyjątkowy przepis na ciasto czekoladowe z dodatkiem cukinii. Brzmi niezwykle? To prawda! Ale zapewniam, że smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda — delikatne, wilgotne i pełne czekoladowego smaku. Cukinia dodaje temu ciastu niesamowitej wilgotności, a jednocześnie nie wpływa na jego smak. Jeśli szukasz oryginalnego przepisu na ciasto, które zaskoczy twoich gości, to jest to coś idealnego dla ciebie. To ciasto nie tylko smakuje fantastycznie, ale także jest proste do przygotowania. Można je upiec na specjalne okazje, jak i na codzienny deser. Wszystko, co musisz zrobić, to połączyć wszystkie składniki, upiec ciasto - i gotowe! Twoi goście będą zaskoczeni, kiedy dowiedzą się, że jednym z głównych składników jest cukinia. Ta niespodzianka z pewnością wywoła uśmiech na ich twarzach. A kiedy spróbują pierwszego kęsa, nie będą mogli uwierzyć, jak pyszne jest to ciasto.
- Na początku roztop gorzką czekoladę w kąpieli wodnej.
- Podczas topienia czekolady, ubij jajka z cukrem do uzyskania puszystej masy.
- Gdy czekolada jest już gładka, dodaj do niej mąkę, proszek do pieczenia, sól i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj wszystko do uzyskania jednolitej masy.
- Do masy czekoladowej dodaj startą cukinię i dokładnie wymieszaj.
- Następnie masę przełóż do formy do pieczenia i wyrównaj.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około godzinę. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone.
- Po upieczeniu wystudź ciasto i podawaj posypane cukrem pudrem.