Przepis na krem czekoladowo-dyniowy
🍴 Krem dyniowy w stylu pot de creme - jesień w szklance!
- Liczba porcji: 4
- Czas gotowania: 45 min
- Czas przygotowania: 20 min
- Szacunkowy koszt: 25 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 250 kcal
- Tłuszcze: 10 g
- Węglowodany: 30 g
- Białko: 7 g
Składniki
- 1 mała dynia Hokkaido
- 200 ml śmietanki 30%
- 100 g cukru
- 3 jajka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- szczypta gałki muszkatołowej
Przepis
Jeśli jeszcze nie próbowałeś kremu dyniowego w stylu pot de creme, to teraz jest idealny moment, aby to zmienić. Jest to wyjątkowy deser, który sprawi, że poczujesz prawdziwe smaki jesieni. Ważne jest, aby użyć do tego przepisu dyni Hokkaido, która nadaje się do pieczenia i ma intensywny, słodki smak. Dodatek przypraw sprawia, że deser nabiera wyjątkowego charakteru. Jest intensywnie dyniowy, ale jednocześnie pikantny od cynamonu, imbiru i gałki muszkatołowej. To danie jest tak proste w wykonaniu, że nawet początkujący kucharz poradzi sobie bez problemu. Ważne jest jednak, aby dokładnie przestrzegać kolejności dodawania składników i nie spieszyć się z dodawaniem jajek. Podawaj deser na ciepło, bezpośrednio po upieczeniu, lub na zimno - obie wersje są równie smaczne. Ten krem dyniowy to idealny pomysł na deser po jesiennej zupie dyniowej, czy jako ciepłe zakończenie długiego, chłodnego dnia. Przepis jest na 4 porcje, ale bez problemu można go zwiększyć, jeśli chcemy przygotować więcej deserów.
- Dynię obieramy, wydrążamy i kroimy w małe kawałki. Następnie wrzucamy je do garnka, zalewamy odrobiną wody i gotujemy na małym ogniu do momentu aż dynia stanie się miękka.
- Miękką dynię blendujemy na gładki krem. Następnie dodajemy do niej cukier, cynamon, imbir i gałkę muszkatołową. Mieszamy wszystko razem.
- Do osobnej miski wbijamy jajka i ucieramy na gładką masę. Następnie dodajemy stopniowo do dyniowej masy, cały czas mieszając.
- Do masy dyniowej dodajemy śmietankę i wszystko dokładnie mieszamy.
- Mieszankę przekładamy do kokilek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C na około 45 minut.
- Po upieczeniu deser ostudzamy i serwujemy.