Piernikowe ptasie mleczko

Ciasta
12.10.2023 9:38
Piernikowe ptasie mleczko

Piernikowe ptasie mleczko to rewelacyjny wypiek, który sprawdzi się szczególnie w sezonie świątecznym. Już jesienią w wielu domach pojawiają się pierniki. Ich zapach kojarzy nam się z tą porą roku, a później ze świętami, gdzie na stole zazwyczaj pojawia się ciasto piernikowe.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://prostakuchnia.pl/piernikowe-ptasie-mleczko/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Piernikowe ptasie mleczko - deserek od serca

  • Liczba porcji: 20
  • Czas gotowania: 15 min
  • Czas przygotowania: 40 min
  • Szacunkowy koszt: 20 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 289kcal
  • Tłuszcze: 14g
  • Węglowodany: 40g
  • Białko: 3g

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta piernikowego
  • 1 opakowanie białej galaretki
  • 200g cukru pudru
  • 2 białka jaj
  • 100g masła
  • 300g czekolady deserowej

Przepis

Piernikowe ptasie mleczko to doskonały deser dla osób, które uwielbiają słodkości. Jest to idealne połączenie chrupiącego piernika z delikatnym, puszystym nadzieniem i czekoladą. Jest to przepis, który warto znać, szczególnie na okres świąteczny. Piernikowy aromat i słodki smak ptasiego mleczka na pewno przypadną do gustu zarówno starszym, jak i młodszym członkom rodziny. Nawet jeśli nigdy nie piekłeś, z tym przepisem na pewno sobie poradzisz. Jest prosty i szybki, a efekt końcowy z pewnością wszystkich zaskoczy. Wystarczy tylko kilka składników, które z łatwością znajdziesz w każdym sklepie. Dlatego nie zwlekaj, tylko włącz piekarnik, złóż rękawy i zacznij pieczenie. Zapewniam cię, że zaraz po tym, jak wyjmiesz piernik z piekarnika, zrozumiesz, dlaczego ten przepis jest taki wyjątkowy. Niezależnie od okazji, piernikowe ptasie mleczko będzie idealnym deserem, które na długo zostanie w pamięci twoich bliskich.

  • Rozpocznij od przygotowania piernika zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Upiecz go i zostaw do ostygnięcia.
  • Podczas gdy piernik stygnie, przygotuj nadzienie. Do miski wrzuć białka i ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier puder i ciągle ubijając, dodaj masło. Powoli dodawaj rozpuszczoną galaretkę, cały czas mieszając.
  • Gdy piernik ostygnie, przekrój go na pół i na jednej części rozłóż przygotowane wcześniej nadzienie. Przykryj drugą częścią ciasta.
  • Rozpuść czekoladę i polej nią cały piernik. Wstaw do lodówki na około 3 godziny, aby czekolada zastygła.
  • Po tym czasie, twoje piernikowe ptasie mleczko jest gotowe do podania!