Marmurkowy sernik dyniowy

Ciasta
12.10.2023 8:25
Marmurkowy sernik dyniowy

Przepis na marmurkowy sernik z dynią na spodzie z ciasteczek

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://wypiekibeaty.com.pl/marmurkowy-sernik-dyniowy/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Marmurkowy Sernik Dyniowy - sposób na niezapomniane wrażenia kulinarne!

  • Liczba porcji: 8
  • Czas gotowania: 60 min
  • Czas przygotowania: 30 min
  • Szacunkowy koszt: 20 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 350kcal
  • Tłuszcze: 16g
  • Węglowodany: 40g
  • Białko: 10g

Składniki

  • 1 szklanka puree z pieczonej dyni
  • 500g twarogu sernikowego
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 150g ciastek digestive
  • 80g masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru

Przepis

Marmurkowy Sernik Dyniowy to wyjątkowe połączenie klasycznego sernika z orzeźwiającym smakiem dyni. To idealny deser na jesienne dni. Przygotowanie tego przepisu jest przyjemnością, a rezultat końcowy zachwyci każdego łasucha. Delikatny sernikowy smak idealnie komponuje się z lekko pikantnym smakiem dyni. Dodatek korzennych przypraw - cynamonu i imbiru - sprawia, że sernik nabiera wyjątkowego, jesienne klimatu. Mimo że przygotowanie tego deser z pozoru może wydawać się skomplikowane, jest to przepis bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Masa serowa zachwyca swoją puszystością, a spód z ciastek digestive to idealne uzupełnienie całości. Marmurkowy Sernik Dyniowy to przepis, który powinien zagościć na Twoim stole. Nie tylko podczas jesiennych dni!

  • Rozpoczynamy od przygotowania spodu do naszego sernika. Ciastka digestive kruszymy, a następnie mieszamy z rozpuszczonym masłem. Powstałą masą wykładamy dno formy i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
  • W międzyczasie przygotowujemy masę serową. Twaróg sernikowy ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy jajka. Wszystko dokładnie mieszamy.
  • Do części masy dodajemy puree z pieczonej dyni oraz przyprawy - cynamon i imbir. Mieszamy, aż składniki się połączą.
  • Na ostudzony spód wykładamy najpierw masę serową, a następnie masę dyniową. Za pomocą widelca mieszamy masy, aby uzyskać efekt marmurka.
  • Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, ale pozostawiamy w nim sernik do ostygnięcia. Po wystudzeniu deser jest gotowy do podania.