Przepis na czekoladowo-dyniowe halloweenowe cakesicles
🍴 Halloweenowe cakesicles - śmierć strasznie pyszna!
- Liczba porcji: 20
- Czas gotowania: 15 min
- Czas przygotowania: 30 min
- Szacunkowy koszt: 30 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 350kcal
- Tłuszcze: 20g
- Węglowodany: 45g
- Białko: 5g
Składniki
- 200g ciasta czekoladowego (upieczone)
- 50g kremu do ciasta
- 200g białej czekolady do polewy
- 50g czekolady mlecznej
- Kolorowe lukry do dekoracji
- Patyczki na ciastka
- Felgi do ciastka
Przepis
Znudziło ci się robienie tradycyjnych beza czy ciast z zapasów z ostatnich lat? Czemu by nie odświeżyć swojego menu i nie zaserwować swoim gościom czegoś nowego i ekscytującego? Spróbuj przygotować Halloweenowe cakesicles - to prosta, zabawna i przede wszystkim smaczna przekąska na noc pełną strachu. Z niewielką pomocą twoje ciastka będą wyglądały jak prawdziwe, małe dzieła sztuki - a to wszystko dzięki kombinacji marmurkowych wzorów i upiornych dekoracji. Nie wymaga to żadnej specjalnej zdolności, a efekt końcowy z pewnością cię zaskoczy! Ponadto, te maleńkie potwory są tak pyszne, że nie tylko dzieciaki będą prosić o dokładkę. Idealne na Halloweenowy wieczór, mogą także stać się niezapomnianą przekąską na każdą imprezę tematyczną. Bez względu na to, czy jesteś doświadczonym cukiernikiem, czy też pieczesz tylko od święta - ten przepis jest idealny dla każdego. Spróbuj zatem czegoś nowego i zaskocz wszystkich swoimi umiejętnościami cukierniczymi. W końcu, kto by pomyślał, że strach może być tak pyszny?
- Zacznij od rozkruszenia upieczonego ciasta czekoladowego. Dodaj do niego krem do ciasta i dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz jednolitą konsystencję.
- Uformuj z powstałej masy niewielkie kulki, a następnie ułóż je na folii aluminiowej lub papierze do pieczenia. Wbij w nie patyczki do ciastek, a następnie wsadź do zamrażalnika na około 15 minut.
- Podczas gdy ciastka są w zamrażarce, rozpuść białą czekoladę do polewy. Gdy jest już płynna, możesz w nią maczać ciastka, tak aby były w całości pokryte polewą.
- Rozpuść czekoladę mleczną i dodaj ją do białej czekolady, mieszając delikatnie, aby uzyskać efekt marmurka.
- Gdy ciastka są już pokryte czekoladą, pozostaw je do zastygnięcia. Następnie możesz je dekorować kolorowymi lukrami, malując na nich upiorne twarze lub dowolne wzory.
- Na koniec, wsadź ciastka do zamrażarki na kolejne 15 minut, aby lukier zastygł. Halloweenowe cakesicles są gotowe do podania!