Racuchy z tartymi gruszkami

kardamonovy
Obiad
06.10.2023 13:54
Racuchy z tartymi gruszkami

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kardamonowy.pl/racuchy-z-tartymi-gruszkami/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Pyszne racuchy z tartymi gruszkami

  • Liczba porcji: 4
  • Czas gotowania: 15 min
  • Czas przygotowania: 15 min
  • Szacunkowy koszt: 15 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 250 kcal
  • Tłuszcz: 10 g
  • Węglowodany: 35 g
  • Białko: 5 g

Składniki

  • 2 duże gruszki
  • 2 jaja
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • olej do smażenia

Przepis

Jeśli jesteś miłośnikiem domowych wypieków, ten przepis jest dla Ciebie! Przedstawiamy prosty i szybki przepis na pyszne racuchy z tartymi gruszkami. Racuchy są miękkie, puszyste i pełne smaku dzięki dodatkowi świeżych gruszek. Idealny na słodki deser po obiedzie lub szybkie śniadanie. Co ważne, do przygotowania tego przysmaku nie potrzebujesz specjalistycznego sprzętu kuchennego ani nietypowych składników. Wszystko, czego potrzebujesz, to kilka podstawowych składników, które prawdopodobnie już masz w swojej kuchni. Przygotowanie racuchów nie zajmie Ci więcej niż 30 minut, a efekt końcowy na pewno Cię zadowoli. Świeże gruszki dodają racuchom niepowtarzalnego smaku i aromatu. Te racuchy to świetny sposób na jesienne gruszki z własnego ogródka. Jeżeli nie masz gruszek, możesz zastąpić je jabłkami. Pamiętaj, aby podawać je na ciepło, posypane cukrem pudrem lub polane słodkim syropem. Na pewno zachwycisz swoich najbliższych tym pysznym deserem. Zachęcamy do wypróbowania tego przepisu w domu!

  • W misce umieść jaja, cukier i sól. Ubij wszystko na puszystą masę.
  • Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszaj.
  • Gruszki obierz, usuń gniazda nasienne i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj do miski. Wlej mleko, dodaj cynamon i wymieszaj ciasto.
  • Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj łyżką porcje ciasta i smaż na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.
  • Podawaj racuchy posypane cukrem pudrem lub polane słodkim syropem. Smacznego!