Kofty wieprzowe

kardamonovy
Obiad
12.05.2016 9:37
Kofty wieprzowe

Składniki: 500 g mięsa mielonego (ja użyłam łopatki wieprzowej) 1 mała czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 płaska łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżka poszatkowanej świeżej mięty lub świeżej kolendry pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki pół łyżeczki mielonej chili sól pieprz olej rzepakowy (przepis na około 15 sztuk) Z mięsa formujemy klopsiki (moje były wielkości piłeczek pingpongowych) i smażymy z wszystkich stron na średnim ogniu, około 5 minut. Koftami można nafaszerować chlebki pita lub placki tortilli i uzupełnić je o sałatę lodową, czerwoną cebulę, jogurt i plasterki chili. Kofty zjedliśmy z plackami tortilli, z jogurtem, chili, sałatą i czerwoną cebulą. Przy okazji robienia tych oryginalnych, dorzucę do nich harissę albo sos z pieczonej papryki – będą jeszcze lepsze. Ten przepis został już raz przemielony, ale nie opublikowany, właściwie nie wiem czemu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kardamonowy.pl/kofty-wieprzowe/