„Jedzenie powinno zaspokajać głód – nie próżność, sprawiać przyjemność – nie trudność, być doznaniem kulinarnym – nie intelektualnym i dawać okazje do dzielenia się radością posiłku z bliskimi.” „Każdy posiłek to podróż w krainę smaku…”
🍴 Proste ciasto bez pieczenia z porzeczkami - smak lata w jednym kęsie!
- Liczba porcji: 8
- Czas przygotowania: 30 min
- Szacunkowy koszt: 20 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 350 kcal
- Tłuszcz: 20g
- Węglowodany: 40g
- Białko: 5g
Składniki
- 2 szklanki świeżych porzeczek
- 1 paczka herbatników
- 1/2 szklanki masła
- 2 szklanki kremówki
- 1 szklanka cukru pudru
- świeża mięta do dekoracji
Przepis
Wielbiciele owocowych smaków na pewno pokochają to ciasto bez pieczenia z porzeczkami. Jest nie tylko niesamowicie przepyszne, ale także cudnie wygląda. Barwa porzeczek kusi swoim intensywnym kolorem, a kremowa tekstura doskonale komponuje się z chrupiącą bazą z herbatników. Radość z jedzenia takiego ciasta jest podwójna, bo nie trzeba tracić czasu na jego pieczenie. Najważniejsze jest, by dokładnie schłodzić ciasto przygotowane zgodnie z tym przepisem - tak, aby krem na bazie śmietany i porzeczek zamienił się z luźnej masy w pyszny, kremowy deser. Przygotuj to ciasto na letnie spotkania z przyjaciółmi lub rodziną - uwierz, wszystkich zachwycisz! Nie czekaj, skompletuj potrzebne składniki i rozpocznij przyrządzanie. Zapewniam, że ten przepis na ciasto bez pieczenia z porzeczkami, z prostota którego nie przestaniesz się zachwycać, na długo zapadnie Ci w pamięć.
- Na początku przygotuj naszą bazę do ciasta. Herbatniki umieść w plastikowym woreczku i przy pomocy wałka rozbij na drobne kawałki. Roztop masło i połącz je z rozdrobnionymi herbatnikami. Tak przygotowaną masę wylej do tortownicy i wyrównaj. Wstaw tortownicę do lodówki na minimum 30 minut.
- Teraz czas na krem. Ubij śmietanę na sztywno, stopniowo dodając cukier puder. Na koniec dodaj umyte i osuszone porzeczki. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Masę porzeczkową nałóż na zastygłą bazę herbatnikową. Całość wstaw na minimum 2-3 godziny do lodówki.
- Po tym czasie nasze ciasto jest gotowe do podania. Przed podaniem możesz udekorować ciasto świeżymi porzeczkami i listkami mięty.