Ciasto bez pieczenia z porzeczkami

Beata
Ciasta
05.10.2023 6:46
Ciasto bez pieczenia z porzeczkami

„Jedzenie powinno zaspokajać głód – nie próżność, sprawiać przyjemność – nie trudność, być doznaniem kulinarnym – nie intelektualnym i dawać okazje do dzielenia się radością posiłku z bliskimi.” „Każdy posiłek to podróż w krainę smaku…”

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kulinarnachwila.com/2023/10/ciasto-bez-pieczenia-z-porzeczkami.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Proste ciasto bez pieczenia z porzeczkami - smak lata w jednym kęsie!

  • Liczba porcji: 8
  • Czas przygotowania: 30 min
  • Szacunkowy koszt: 20 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 350 kcal
  • Tłuszcz: 20g
  • Węglowodany: 40g
  • Białko: 5g

Składniki

  • 2 szklanki świeżych porzeczek
  • 1 paczka herbatników
  • 1/2 szklanki masła
  • 2 szklanki kremówki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • świeża mięta do dekoracji

Przepis

Wielbiciele owocowych smaków na pewno pokochają to ciasto bez pieczenia z porzeczkami. Jest nie tylko niesamowicie przepyszne, ale także cudnie wygląda. Barwa porzeczek kusi swoim intensywnym kolorem, a kremowa tekstura doskonale komponuje się z chrupiącą bazą z herbatników. Radość z jedzenia takiego ciasta jest podwójna, bo nie trzeba tracić czasu na jego pieczenie. Najważniejsze jest, by dokładnie schłodzić ciasto przygotowane zgodnie z tym przepisem - tak, aby krem na bazie śmietany i porzeczek zamienił się z luźnej masy w pyszny, kremowy deser. Przygotuj to ciasto na letnie spotkania z przyjaciółmi lub rodziną - uwierz, wszystkich zachwycisz! Nie czekaj, skompletuj potrzebne składniki i rozpocznij przyrządzanie. Zapewniam, że ten przepis na ciasto bez pieczenia z porzeczkami, z prostota którego nie przestaniesz się zachwycać, na długo zapadnie Ci w pamięć.

  • Na początku przygotuj naszą bazę do ciasta. Herbatniki umieść w plastikowym woreczku i przy pomocy wałka rozbij na drobne kawałki. Roztop masło i połącz je z rozdrobnionymi herbatnikami. Tak przygotowaną masę wylej do tortownicy i wyrównaj. Wstaw tortownicę do lodówki na minimum 30 minut.
  • Teraz czas na krem. Ubij śmietanę na sztywno, stopniowo dodając cukier puder. Na koniec dodaj umyte i osuszone porzeczki. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  • Masę porzeczkową nałóż na zastygłą bazę herbatnikową. Całość wstaw na minimum 2-3 godziny do lodówki.
  • Po tym czasie nasze ciasto jest gotowe do podania. Przed podaniem możesz udekorować ciasto świeżymi porzeczkami i listkami mięty.