Sałatka z fasolą – „Fagioli alla romana” to tradycyjne danie kuchni rzymskiej, obecnie rozpowszechnione w całych Włoszech. Składa się z dwóch rodzajów fasoli, anchois, czosnku, tymianku, czerwonej cebuli marynowanej w occie winnym. Sałatka zaskakuje smakiem, jest bardzo smaczna, jednocześnie pożywna i warta przygotowania. Serdecznie polecam Wam również kolejne przepisy na sałatki ze strączkami: SKŁADNIKI Sałatka z fasolą po rzymsku 250 g białej fasoli ugotowanej lub z puszki 250 g fasoli żurawinowej lub np. czerwonej ugotowanej bądź z puszki 10 filecików anchois w oleju 1 czerwona cebula 1-2 gałązki tymianku 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki 5 łyżek oliwy z pierwszego tłoczenia …
🍴 Sałatka z fasolą po rzymsku - Fagioli alla romana!
- Liczba porcji: 2
- Czas przygotowania: 15 min
- Szacunkowy koszt: 10 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 160
- Tłuszcz: 7g
- Węglowodany: 18g
- Białko: 6g
Składniki
- 1 puszka białej fasoli
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól i pieprz do smaku
- świeże liście bazylii do dekoracji
Przepis
Sałatka z fasolą po rzymsku - Fagioli alla romana to prosty i szybki przepis na zdrowe, sycące danie, które doskonale sprawdzi się jako dodatek do obiadu lub samodzielny, lekki posiłek. Biała fasola stanowi źródło białka roślinnego, a dodatek cebuli i czosnku dostarcza cennych witamin i składników mineralnych. Wszystko to, przyprawione aromatycznymi ziołami i oliwą z oliwek, daje efekt pysznego dania, które mało kto może mu się oprzeć. To danie jest bardzo popularne we Włoszech, szczególnie w Rzymie, gdzie na każdym kroku można spotkać się z różnymi wersjami tej sałatki. Niezależnie jednak od tego, jakie składniki do niej dodajemy, zawsze smakuje ona wyjątkowo.
- Otwórz puszkę z fasolą i dokładnie odcedź ją z zalewy.
- Obrane ząbki czosnku i cebulę drobno posiekaj.
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek, dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Smaż przez 2-3 minuty, aż cebula stanie się szklista.
- Dodaj na patelnię odcedzoną fasolę, suszone oregano, sól i pieprz do smaku. Całość wymieszaj i smaż przez kolejne 3-4 minuty.
- Po tym czasie sałatkę z ognia i pozostaw do wystygnięcia.
- Na koniec przygotowaną sałatką udekoruj świeżymi liśćmi bazylii. Sałatkę podawaj na zimno.