Nie ma to jak swoje przetwory wykonane samodzielnie, na zimę będą jak znalazł do kaszy czy ciast. Po przepis zapraszam pod podanym linkiem
🍴 Jeżyny ogrodowe w cukrze do słoików
- Liczba porcji: 10
- Czas gotowania: 60 min
- Czas przygotowania: 30 min
- Szacunkowy koszt: 20 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 65 kcal na porcję
- Tłuszcze: 0,3g
- Węglowodany: 15,8g
- Białko: 0,7g
Składniki
- 1 kg dojrzałych jeżyn
- 0,5 kg cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
Przepis
Jeżyny ogrodowe w cukrze to prawdziwe skarby lata, które możemy cieszyć się przez cały rok. Ten przepis pozwoli Ci zachować ich prawdziwy smak i aromat, a przygotowanie go jest niezwykle proste. Jeżyny można wykorzystać jako dodatek do różnego rodzaju deserów: ciast, lodów, musli czy też pączków. Doskonale sprawdzą się także jako dodatek do herbaty czy gorącej czekolady w zimowe wieczory. Przepis jest proste i nie wymaga specjalistycznego sprzętu ani skomplikowanych technik. Jeżeli masz w swoim ogrodzie jeżyny, to ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Smak takich domowych jeżyn jest nieporównywalny do tego z supermarketu. Zachęcam do wypróbowania!
- Jeżyny dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, następnie odsączamy.
- W dużej misce łączymy jeżyny z cukrem, wcierając cukier w owoce, aby w pełni pokryły się słodkością.
- Jeżyny z cukrem przelewamy do dużego garnka, dodajemy sok z cytryny i mieszamy.
- Gara na średnim ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści.
- Gotujemy przez około 15 minut, aż jeżyny zaczną pękać i wypuszczać sok.
- Blaszane słoiki dokładnie myjemy, przygotowujemy je na napełnienie. Przelewamy gorące jeżyny do słoików, dokładnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem.
- Gotowe słoiki wkładamy do garnka z gorącą wodą (powinny być całkowicie przykryte) i pasteryzujemy przez około 20 minut.
- Po upływie tego czasu wyjmujemy słoiki z wody i ostudzamy. Przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.