JEŻYNY OGRODOWE W CUKRZE DO SŁOIKÓW

Agnieszka
Przetwory
28.09.2023 9:11
JEŻYNY OGRODOWE W CUKRZE DO SŁOIKÓW

Nie ma to jak swoje przetwory wykonane samodzielnie, na zimę będą jak znalazł do kaszy czy ciast. Po przepis zapraszam pod podanym linkiem

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.swojskiejedzonko72.com.pl/2023/09/jezyny-ogrodowe-w-cukrze-do-soikow.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Jeżyny ogrodowe w cukrze do słoików

  • Liczba porcji: 10
  • Czas gotowania: 60 min
  • Czas przygotowania: 30 min
  • Szacunkowy koszt: 20 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 65 kcal na porcję
  • Tłuszcze: 0,3g
  • Węglowodany: 15,8g
  • Białko: 0,7g

Składniki

  • 1 kg dojrzałych jeżyn
  • 0,5 kg cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Przepis

Jeżyny ogrodowe w cukrze to prawdziwe skarby lata, które możemy cieszyć się przez cały rok. Ten przepis pozwoli Ci zachować ich prawdziwy smak i aromat, a przygotowanie go jest niezwykle proste. Jeżyny można wykorzystać jako dodatek do różnego rodzaju deserów: ciast, lodów, musli czy też pączków. Doskonale sprawdzą się także jako dodatek do herbaty czy gorącej czekolady w zimowe wieczory. Przepis jest proste i nie wymaga specjalistycznego sprzętu ani skomplikowanych technik. Jeżeli masz w swoim ogrodzie jeżyny, to ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Smak takich domowych jeżyn jest nieporównywalny do tego z supermarketu. Zachęcam do wypróbowania!

  • Jeżyny dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, następnie odsączamy.
  • W dużej misce łączymy jeżyny z cukrem, wcierając cukier w owoce, aby w pełni pokryły się słodkością.
  • Jeżyny z cukrem przelewamy do dużego garnka, dodajemy sok z cytryny i mieszamy.
  • Gara na średnim ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści.
  • Gotujemy przez około 15 minut, aż jeżyny zaczną pękać i wypuszczać sok.
  • Blaszane słoiki dokładnie myjemy, przygotowujemy je na napełnienie. Przelewamy gorące jeżyny do słoików, dokładnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem.
  • Gotowe słoiki wkładamy do garnka z gorącą wodą (powinny być całkowicie przykryte) i pasteryzujemy przez około 20 minut.
  • Po upływie tego czasu wyjmujemy słoiki z wody i ostudzamy. Przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.