Pieczone ziemniaki z serem po rzymsku - "Patate alla romana"

Magda
Zapiekanki
04.11.2023 0:15
Pieczone ziemniaki z serem po rzymsku - "Patate alla romana"

Pieczone ziemniaki z serem po rzymsku – „Patate alla romana” to przepyszna zapiekanka i smaczny dodatek do mięsnych lub rybnych dań głównych. Danie jest niezwykle proste w przygotowaniu. Przygotowuje się je poprzez naprzemienne układanie w naczyniu żaroodpornym bardzo cienkich plasterków ziemniaków, doprawienie czarnym pieprzem, gałką muszkatołową i oprószenie startym kozim serem pecorino. Odrobina mleka dodana na koniec sprawi, że ziemniaki będą miękkie i delikatne. Jeżeli nie próbowaliście tak przygotowanych ziemniaków, serdecznie polecam!

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://lagrandepiccolacuoca.com/pieczone-ziemniaki-z-serem/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Pieczone ziemniaki z serem po rzymsku - 'Patate alla romana'

  • Liczba porcji: 4
  • Czas gotowania: 60 min
  • Czas przygotowania: 20 min
  • Szacunkowy koszt: 20 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 300 kcal
  • Tłuszcz: 12 g
  • Węglowodany: 39 g
  • Białko: 8 g

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 200 g sera pecorino romano
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • 1 łyżka świeżego rozmarynu

Przepis

Chcesz poczuć prawdziwy smak Rzymu bez wychodzenia z domu? Ta prosta, ale wyjątkowo smaczna potrawa z pewnością Cię zachwyci! Ziemniaki alla romana to doskonałe połączenie chrupiących ziemniaków, rozpływającego się w ustach sera pecorino romano, aromatycznej oliwy z oliwek i świeżego rozmarynu. Ta potrawa to klasyk włoskiej kuchni, który z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Pieczone ziemniaki z serem po rzymsku to doskonały dodatek do każdego posiłku - sprawdzą się zarówno na obiad, kolację, jak i na specjalne okazje. Niezwykle proste do przygotowania, te ziemniaki z pewnością szybko stanie się jednym z Twoich ulubionych przepisów. Jeszcze jedno, to danie zachwyca nie tylko smakiem, ale jest również bardzo zdrowe! Ziemniaki są doskonałym źródłem błonnika, podczas gdy ser pecorino jest bogatym źródłem białka. Więc nie czekaj, spróbuj ziemniaków 'alla romana' już dziś!

  • Ziemniaki obierz i pokrój na ćwiartki. Ułóż je na blasze do pieczenia.
  • Posyp ziemniaki startym serem pecorino romano, dodaj sól i pieprz do smaku.
  • Skrop ziemniaki oliwą z oliwek, dodaj pokruszone kawałki masła i posyp świeżym rozmarynem.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 60 minut, aż ziemniaki staną się złote i chrupiące.
  • Podawać gorące, posypane dodatkowym serem pecorino romano na wierzchu, jeśli to konieczne. Smacznego!