tort jest raczej z tych cięższych i w sam raz pasuje na jesień bądź zimę, z filiżanką kawy. Ja każdy blat tortu posmarowałam czeko-śliwką, ale można użyć samych powideł śliwkowych. Biszkopt i bazę do kremu można sobie przygotować dzień wcześniej...
🍴 Pyszny tort czekoladowy z suszonymi śliwkami
- Liczba porcji: 8
- Czas gotowania: 60 min
- Czas przygotowania: 90 min
- Szacunkowy koszt: 30 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 598 kcal
- Białko: 7 g
- Tłuszcz: 38 g
- Węglowodany: 50 g
Składniki
- 200 g ciemnej czekolady
- 200 g masła
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g suszonych śliwek
- 1 szklanka rumu
- 1 szklanka śmietany 30%
- 1 łyżka kakao
Przepis
Ta propozycja przepisu jest dla miłośników intensywnych smaków. Z połączenia czekolady i suszonych śliwek powstaje niezwykłe połączenie, które zachwyci każdego fana słodkości. Tort jest niezwykle smaczny i wilgotny, a suszone śliwki dodają mu niepowtarzalnego charakteru. Co więcej, przygotowanie tego ciasta nie jest skomplikowane, a efekt końcowy na pewno przekroczy wszystkie oczekiwania. Czekolada idealnie komponuje się ze śliwkami, tworzą bajecznie słodką harmonię, której nie sposób oprzeć się. Ten tort to doskonały pomysł na rodzinne spotkanie czy uroczysty obiad. Z pewnością zaskoczy i zachwyci gości, a spotkanie stanie się jeszcze przyjemniejsze. Wypróbuj ten przepis już dziś i przekonaj się sam, jak wspaniały jest ten tort czekoladowy ze śliwkami. Smacznego!
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Przygotuj formę o średnicy 26 cm, wysmaruj ją masłem i wysyp mąką.
- Roztop czekoladę w kąpieli wodnej razem z masłem, a następnie ostudź.
- Śliwki namocz w rumie i odstaw na bok.
- Jajka ubij z cukrem na puszystą, jasną masę. Do masy dodaj ostudzoną czekoladę z masłem i dokładnie wymieszaj.
- Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao oraz suszone śliwki (bez rumu). Całość delikatnie wymieszaj.
- Masę przelej do formy i wstaw do piekarnika na około 1 godzinę. Po tym czasie sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone.
- Na koniec polej ciasto gęstą śmietaną i udekoruj dodatkowymi suszonymi śliwkami. Smacznego!