alecha - etiopski gulasz

Obiad
30.07.2019 11:48
alecha - etiopski gulasz

Alechę jadam z chlebkiem Himbasha również rodem z Etiopii który także polecam... 2 marchwie 6-7 ziemniaków 1 zielona papryka 1 papryczka chili 2-3 cm kawałek imbiru 3-4 ząbki czosnku 1 łyżeczka kurkumy 1 czerwona cebula 1 szklanka przecieru pomidorowego 2 łyżeczki pasty pomidorowej sól 1 łyżeczka kuminu olej Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju, wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka, smażymy przez 3 minuty. Dodajemy pokrojone w kostkę czy jak tam chcecie ziemniaki i marchewkę, wsypujemy kurkumę, smażymy 3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Jak przeczytałam na blogu Filozofia Samku skąd zaczerpnęłam przepis można dodać również fasolkę szparagową, kapustę czy też mięso. Dokładamy pokrojoną w kostkę paprykę, przecier, pastę pomidorową, dolewamy około pół szklanki wody.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.mniam-mniam.com.pl/2014/08/alecha-etiopski-gulasz.html