Przepis
Grecka baklava
Składniki: (wymiary blachy 29x42cm)
- 500g ciasta filo (około 20 arkuszy)
- 250g orzechów włoskich Piotr i Paweł
- 250g migdałów łuskanych Piotr i Paweł
- 100g pistacji (waga już po obraniu) Piotr i Paweł
- 300g masła Piotr i Paweł
- 3 łyżeczki cynamonu
- 80g cukru
- goździki – po jednym na każdy kawałek baklavy
Syrop:
- 1 1/4 szklanki wody
- 1 1/2 szklanki cukru
- 1 kora cynamonu
- 4 goździki
- 2 łyżki miodu Piotr i Paweł
Dodatkowo:
- garść migdałów i pistacji na wierzch
Wykonanie:
Klarujemy masło, by podczas pieczenia się nie przypalało.
Orzechy z dodatkiem cynamonu i cukru blendujemy na drobne kawałki.
Za pomocą pędzelka smarujemy blachę masłem, następnie wykładamy pierwszy arkusz ciasta filo i znów smarujemy masłem – tak samo postępujemy z kolejnymi 6 warstwami.
Wykładamy połowę orzechów wyrównując powierzchnię, a następnie przykrywamy 4 arkuszami ciasta filo – każdą z warstw smarujemy masłem jak poprzednio. Równomiernie rozładamy drugą część orzechów i znów rozkładamy ciasto filo, posmarowane klarowanym masłem – tym razem 9 warstw. Tak przygotowane ciasto przekrawamy ostrym nożem wzdłuż, a następnie ukośnie, by powstały romby. Na śrdoku każdego kawałka umieszczamy po jednym goździku. Baklavę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C (opcja góra dół) na 1h 30min.
W międzyczasie, przygotowujemy syrop: łączymy ze sobą wszystkie składniki, doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy na małym ogniu około 15 min, aż powstanie syrop.
Schłodzoną baklavę polewamy ciepłym syropem, posypujemy rozdrobnionymi orzechami i odstawiamy min. na 3h. Najlepiej smakuje następnego dnia.