Grecka baklava

Krzysztof
02.09.2014 15:28
Grecka baklava

Przepis

Grecka baklava

Składniki: (wymiary blachy 29x42cm)

- 500g ciasta filo (około 20 arkuszy)

- 250g orzechów włoskich Piotr i Paweł

- 250g migdałów łuskanych Piotr i Paweł

- 100g pistacji (waga już po obraniu) Piotr i Paweł

- 300g masła Piotr i Paweł

- 3 łyżeczki cynamonu

- 80g cukru

- goździki – po jednym na każdy kawałek baklavy

Syrop:

- 1 1/4 szklanki wody

- 1 1/2 szklanki cukru

- 1 kora cynamonu

- 4 goździki

- 2 łyżki miodu Piotr i Paweł

Dodatkowo:

- garść migdałów i pistacji na wierzch

Wykonanie:

Klarujemy masło, by podczas pieczenia się nie przypalało.

Orzechy z dodatkiem cynamonu i cukru blendujemy na drobne kawałki.

Za pomocą pędzelka smarujemy blachę masłem, następnie wykładamy pierwszy arkusz ciasta filo i znów smarujemy masłem – tak samo postępujemy z kolejnymi 6 warstwami.

Wykładamy połowę orzechów wyrównując powierzchnię, a następnie przykrywamy 4 arkuszami ciasta filo – każdą z warstw smarujemy masłem jak poprzednio. Równomiernie rozładamy drugą część orzechów i znów rozkładamy ciasto filo, posmarowane klarowanym masłem – tym razem 9 warstw. Tak przygotowane ciasto przekrawamy ostrym nożem wzdłuż, a następnie ukośnie, by powstały romby. Na śrdoku każdego kawałka umieszczamy po jednym goździku. Baklavę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C (opcja góra dół) na 1h 30min.

W międzyczasie, przygotowujemy syrop: łączymy ze sobą wszystkie składniki, doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy na małym ogniu około 15 min, aż powstanie syrop.

Schłodzoną baklavę polewamy ciepłym syropem, posypujemy rozdrobnionymi orzechami i odstawiamy min. na 3h. Najlepiej smakuje następnego dnia.