Przepis
Składniki:
0,5 kg piersi z kurczaka
mix sałat (1 opakowanie)
1 papryka (czerwona lub zielona)
1-2 pomidory
0,5 szklanki rodzynek
1 łyżka oleju
sól, pieprz, słodka papryka
sos winegret:
6 łyżek oleju
2 łyżki octu winnego
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka miodu
Przygotować sos. Do miseczki z szerokim dnem wlać ocet winny. Dodać musztardę i miód, dokładnie wymieszać (najlepiej przy pomocy rózgi). Powoli wlewać olej, ciągle mieszając do uzyskania konsystencji kremowego sosu.
Pierś z kurczaka umyć, oczyścić z błon i pokroić w plastry. Doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Odłożyć.
Rodzynki zalać gorącą wodą.
Na talerzach rozłożyć sałatę. Z pomidorów i papryki usunąć gniazda nasienne (pomidory można sparzyć i obrać ze skórki), pokroić w paseczki. Dorzucić do sałaty.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Przesmażyć doprawioną wcześniej pierś z kurczaka, do zarumienienia z obu stron (aby pierś była soczysta, najpierw przesmażyć ją z jednej strony, a potem z drugiej - nie przekłuwać widelcem i nie przewracać w tę i z powrotem ;)
Gotową pierś z kurczaka dodać do sałatki. Na patelnię wrzucić odsączone z wody rodzynki i chwilkę przesmażyć. Dorzucić do sałatki. Przed podaniem polać sosem winegret.
Smacznego :)