Sałatka z kurczakiem i rodzynkami

Krzysztof
Obiad
11.06.2014 7:27
Sałatka z kurczakiem i rodzynkami

Przepis

Składniki:

0,5 kg piersi z kurczaka

mix sałat (1 opakowanie)

1 papryka (czerwona lub zielona)

1-2 pomidory

0,5 szklanki rodzynek

1 łyżka oleju

sól, pieprz, słodka papryka

sos winegret:

6 łyżek oleju

2 łyżki octu winnego

1 łyżeczka musztardy

1 łyżeczka miodu

Przygotować sos. Do miseczki z szerokim dnem wlać ocet winny. Dodać musztardę i miód, dokładnie wymieszać (najlepiej przy pomocy rózgi). Powoli wlewać olej, ciągle mieszając do uzyskania konsystencji kremowego sosu.

Pierś z kurczaka umyć, oczyścić z błon i pokroić w plastry. Doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Odłożyć.

Rodzynki zalać gorącą wodą.

Na talerzach rozłożyć sałatę. Z pomidorów i papryki usunąć gniazda nasienne (pomidory można sparzyć i obrać ze skórki), pokroić w paseczki. Dorzucić do sałaty.

Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Przesmażyć doprawioną wcześniej pierś z kurczaka, do zarumienienia z obu stron (aby pierś była soczysta, najpierw przesmażyć ją z jednej strony, a potem z drugiej - nie przekłuwać widelcem i nie przewracać w tę i z powrotem ;)

Gotową pierś z kurczaka dodać do sałatki. Na patelnię wrzucić odsączone z wody rodzynki i chwilkę przesmażyć. Dorzucić do sałatki. Przed podaniem polać sosem winegret.

Smacznego :)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną