RAJSKA ROLADA

Krzysztof
Przepisy
06.09.2014 6:28
RAJSKA ROLADA

Przepis

Biszkopt orzechowy, składniki na 1 ciasto, a my musimy upiec dwa osobne biszkopty orzechowe:

4 jaja

4 łyżki zmielonych orzechów

3 łyżki bułki tartej

4 łyżki cukru kryształu

1 łyżka mąki pszennej

1/2 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno, dodać żółtka i cukier. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu orzechy i bułkę tartą. Wszystko lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w tem. 180C, przez ok. 30 minut.

Rolada z jabłkami:

4 jaja

1/2 szklanki cukru kryształu

3/4 szklanki mąki pszennej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

5 średnich jabłek

Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i mąkę z proszkiem do pieczenia. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Blaszkę posmarować tłuszczem, wyłożyć pergaminem, rozłożyć starte jabłka. Na wierzch jabłek wylać wcześniej przygotowane ciasto. Piec w tem, 180 C przez ok. 20 minut. Wyłożyć na ściereczkę, zdjąć pergamin i zwinąć roladę.

Masa:

1/2 litra mleka

2 żółtka

5 łyżek cukru kryształu

1 cukier waniliowy

2 łyżki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

35 dag masła

30 dag galaretek w cukrze lub jedna galaretka malinowa zrobiona wg. przepisu i pokrojona na cząstki gdy stężeje

Z mleka, cukru kryształu, cukru waniliowego i obu mąk ugotować budyń. Masło utrzeć, dodając przestudzoną masę budyniową. Na końcu wmieszać pokrojoną galaretkę. Podzielić masę na pół.

Przełożenie ciasta:

Biszkopt orzechowy - 1/2 masy - rozłożyć pokrojoną w plastry roladę - 1/2 masy - biszkopt orzechowy - polewa lub cukier puder