Jabłka można wykorzystać do ciast, naleśników czy owsianek. Najlepsze będą kwaśne odmiany jabłek. Szczególnie polecam antonówkę.
🍴 Słodko-kwasne jabłka do słoików - idealne na zimę
- Liczba porcji: 3
- Czas gotowania: 30 min
- Czas przygotowania: 20 min
- Szacunkowy koszt: 15 zł
Informacje o wartości odżywczej
- 210 kcal
- 0,5g tłuszczu
- 52g węglowodanów
- 0,5g białka
Składniki
- 1 kg jabłek
- 1 l wody
- 1/2 kg cukru
- sok z jednej cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
Przepis
Lubisz jabłka? Spróbuj zrobić własne przetwory na zimę! Dzięki temu przepisowi przygotujesz wspaniałe, słodko-kwasne jabłka do słoików, które doskonale nadają się do pieczenia, jako dodatek do owsianki lub innych deserów. Nic nie smakuje lepiej niż domowy, ciepły deser z jabłkami w chłodny, zimowy wieczór. Przygotowanie takich przetworów to także świetna okazja, aby zaangażować do pomocy najmłodszych. Jabłka smakują jeszcze lepiej, kiedy przygotowuje się je razem ze swoją rodziną. Co ważne, do ich przygotowania potrzebujesz tylko kilku składników, które z pewnością znajdują się w Twojej spiżarni. Przepis jest bardzo prosty i szybki - wystarczy tylko pół godziny, a będziesz mógł cieszyć się domowymi przetworami przez całą zimę. Spróbuj, a przekonasz się, że warto!
- Jabłka umyj, pokrój na ósemki i usuń gniazda nasienne.
- W garnku zagotuj wodę z cukrem, dodaj sok z cytryny i cynamon.
- Dodaj jabłka do garnka, gotuj około 10 minut.
- Umyte słoiki wyparz wrzątkiem.
- Ułoż jabłka w słoikach, a następnie zalej syropem.
- Zamknij słoiki i pasteryzuj przez 15 minut.