Placuszki z kaszy jęczmiennej z białym serem i koperkiem

Magdalena
Obiad
18.07.2017 11:34
Placuszki z kaszy jęczmiennej z białym serem i koperkiem

Składniki: (na 1 porcję – 5 placuszków) - 3 łyżki białego sera - 1 jajko - 4 płaskie łyżki mąki (u mnie koszalińska Młyny Stoisław) - 4 łyżki ugotowanej kaszy jęczmiennej (u mnie perłowa Młyny Stoisław) - 1 łyżka posiekanego koperku + szczypta do dekoracji - sól i pieprz do smaku - około 1/2 łyżeczki oleju kokosowego do smażenia (lub innego) Przygotowanie: Kaszę gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu (nie należy jej przegotować). Placuszki powstały pod wpływem chwili (kaszę gotowałam do sałatki) i na pewno jeszcze nie raz zagoszczą na moim stole (nie tylko w formie śniadania). Do miski wbijamy jajko, dodajemy ser (u mnie typ “pacynka), posikany koperek, mąkę i 4 łyżki ugotowanej kaszy jęczmiennej (najlepiej jeszcze lekko ciepłej). Zapraszam Was na pyszne Placuszki z kaszy jęczmiennej z białym serem i koperkiem. W większości przypadków jadam je na śniadanie w wersji na słodko. Tak pyszne, że mój mały synek zjadł mi połowę porcji i musiałam dorabiać więcej 😉 Chyba nie ma większego komplementu niż jego “mniam mniam. Rozgrzewamy patelnię z olejem kokosowym, zmniejszamy płomień i łyżką stołową wykładamy masę (1 łyżka, to jeden placuszek).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.slodkieokruszki.pl/placuszki-z-kaszy-jeczmiennej-z-bialym-serem-i-koperkiem/