Karkówka z solanki w rękawie

Kasia
Śniadania
04.09.2023 14:08
Karkówka z solanki w rękawie

Pyszna karkówka idealnie mięciutka na kanapki. Przez moczenie w solance jest bardzo krucha i lekko słona w środku. Pieczona w niskiej temperaturze ale dłużej sprawia że jest bardzo miękka i idealna na kanapki. Polecam... Składniki: 1,5 kg karkówki bez kości Solanka: na każdy litr zimnej wody 2 łyżki zwykłej soli 1 łyżka granulowanego czosnku 1,5 łyżki suszonej cebuli 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/3 łyżeczki soli pieprz 2-3 łyżki oleju Przygotowanie: Przygotowujemy solankę :tyle żeby przykryła nasze całe mięso. U mnie wystarczył 1 litr. Na każdy litr wody potrzebujemy 2 łyżki soli. Jeśli …

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.swojskiejedzonko.com/2023/09/karkowka-z-solanki-w-rekawie.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Karkówka z solanki w rękawie - smak, który zachwyci!

  • Liczba porcji: 4
  • Czas gotowania: 150 min
  • Czas przygotowania: 120 min
  • Szacunkowy koszt: 35 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 350 kcal
  • Tłuszcze: 25 g
  • Węglowodany: 1 g
  • Białko: 30 g

Składniki

  • 1 kg karkówki
  • 1 butelka solanki (1,5 litra)
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 2 ząbki czosnku
  • gałązka rozmarynu
  • rękaw do pieczenia

Przepis

Karkówka z solanki w rękawie to prawdziwe cudo na talerzu! Jest soczysta, miękka i pełna aromatu. Solanka dodaje mięsu wyjątkowej delikatności i intensywnego smaku. Karkówka w rękawie jest niezwykle prosta w przygotowaniu. Oliwę, sól, pieprz, czosnek i paprykę wymieszaj, a następnie natrzyj tym mięso. Po dwóch godzinach w lodówce karkówka jest gotowa do pieczenia. Rękaw do pieczenia gwarantuje równomierną temperaturę i utrzymanie wilgotności mięsa, dzięki czemu jest ono szczególnie soczyste i miękkie. Czas pieczenia zależy od wielkości mięsa, ale średnio wynosi około dwóch i pół godziny. Karkówka z solanki w rękawie to danie, które zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Jest idealne nie tylko na codzienny obiad, ale także na uroczyste kolacje. Polecamy podawać ją z ulubionymi dodatkami, takimi jak ziemniaki, surówka czy sos.

  • Karkówkę umyj, osusz i natrzyj oliwą, a następnie przypraw solą, pieprzem, papryką i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku.
  • Mięso odstaw na minimum dwie godziny do lodówki.
  • Karkówkę umieść w rękawie do pieczenia, dodaj rozmaryn i zalej solanką.
  • Potem zawiąż rękaw i ułóż na blaszce.
  • Piekarnik nagrzej do 180 stopni i piecz mięso przez około 2,5 godziny.
  • Upieczone mięso ostudź i pokrój na plasterki. Podawaj z ulubionymi dodatkami.