Pyszna karkówka idealnie mięciutka na kanapki. Przez moczenie w solance jest bardzo krucha i lekko słona w środku. Pieczona w niskiej temperaturze ale dłużej sprawia że jest bardzo miękka i idealna na kanapki. Polecam... Składniki: 1,5 kg karkówki bez kości Solanka: na każdy litr zimnej wody 2 łyżki zwykłej soli 1 łyżka granulowanego czosnku 1,5 łyżki suszonej cebuli 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/3 łyżeczki soli pieprz 2-3 łyżki oleju Przygotowanie: Przygotowujemy solankę :tyle żeby przykryła nasze całe mięso. U mnie wystarczył 1 litr. Na każdy litr wody potrzebujemy 2 łyżki soli. Jeśli …
🍴 Karkówka z solanki w rękawie - smak, który zachwyci!
- Liczba porcji: 4
- Czas gotowania: 150 min
- Czas przygotowania: 120 min
- Szacunkowy koszt: 35 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 350 kcal
- Tłuszcze: 25 g
- Węglowodany: 1 g
- Białko: 30 g
Składniki
- 1 kg karkówki
- 1 butelka solanki (1,5 litra)
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 2 ząbki czosnku
- gałązka rozmarynu
- rękaw do pieczenia
Przepis
Karkówka z solanki w rękawie to prawdziwe cudo na talerzu! Jest soczysta, miękka i pełna aromatu. Solanka dodaje mięsu wyjątkowej delikatności i intensywnego smaku. Karkówka w rękawie jest niezwykle prosta w przygotowaniu. Oliwę, sól, pieprz, czosnek i paprykę wymieszaj, a następnie natrzyj tym mięso. Po dwóch godzinach w lodówce karkówka jest gotowa do pieczenia. Rękaw do pieczenia gwarantuje równomierną temperaturę i utrzymanie wilgotności mięsa, dzięki czemu jest ono szczególnie soczyste i miękkie. Czas pieczenia zależy od wielkości mięsa, ale średnio wynosi około dwóch i pół godziny. Karkówka z solanki w rękawie to danie, które zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Jest idealne nie tylko na codzienny obiad, ale także na uroczyste kolacje. Polecamy podawać ją z ulubionymi dodatkami, takimi jak ziemniaki, surówka czy sos.
- Karkówkę umyj, osusz i natrzyj oliwą, a następnie przypraw solą, pieprzem, papryką i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku.
- Mięso odstaw na minimum dwie godziny do lodówki.
- Karkówkę umieść w rękawie do pieczenia, dodaj rozmaryn i zalej solanką.
- Potem zawiąż rękaw i ułóż na blaszce.
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni i piecz mięso przez około 2,5 godziny.
- Upieczone mięso ostudź i pokrój na plasterki. Podawaj z ulubionymi dodatkami.