Mini serniczki bazyliowe to szybki do przygotowania pyszny letni deser.
🍴 Mini Serniczki Bazyliowe na Zimno – Idealny Przepis na Letni Deser
- Liczba porcji: 6
- Czas przygotowania: 30 min
- Szacunkowy koszt: 25 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 450 kcal
- Tłuszcze: 28g
- Węglowodany: 40g
- Białko: 12g
Składniki
- 200 g herbatników
- 100 g masła
- 500 g białego sera
- 100 g cukru pudru
- szczypta soli
- 200 ml śmietany 30%
- 2 łyżeczki żelatyny
- garść liści bazylii
- 1 cytryna
Przepis
Kręci Cię słodko-słona kombinacja smaków? Spróbuj naszego przepisu na mini serniczki bazyliowe na zimno! To interesująca, nieco egzotyczna alternatywa dla tradycyjnych deserów. Te serniczki sprawdzą się wyśmienicie podczas ciepłych letnich dni, kiedy nachodzi ochota na coś lekkiego i orzeźwiającego. Doskonale sycą, dzięki serowi, którego jest tyle, co w tradycyjnym serniku. Dodatek bazylii sprawia, że deser jest nie tylko smaczny, ale i pachnący. Bazylia doda Ci odrobinę śródziemnomorskiego klimatu, a za sprawą cytryny, która również znajduje się w składnikach, serniczki są nieco cytrusowe i odświeżające. A przygotowanie ich nie jest wcale trudne! Jeżeli masz ochotę na mały kulinarny eksperyment, ten przepis jest dla Ciebie. Na pewno będziesz chciał powtórzyć go więcej niż raz. Spróbuj, a na pewno przekonasz się, że serniczki z bazylią to połączenie idealne!
- Pierwszym krokiem jest przygotowanie bazy do naszych serniczków. Tłuczemy herbatniki na drobny piasek, a następnie mieszamy z roztopionym masłem. Tak przygotowaną masę wykładamy do naszych foremek na serniczki, dokładnie układając i mocno dociskając.
- Następnie przygotowujemy masę serową. Biały ser, cukier puder, szczyptę soli, sok z cytryny oraz posiekane liście bazylii blendujemy na gładką masę.
- Śmietankę ubijamy na sztywno, a następnie delikatnie mieszając, dodajemy do masy serowej.
- Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do masy, intensywnie mieszając.
- Tak przygotowaną masę wykładamy na bazę z herbatników i wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
- Przed podaniem możemy udekorować nasze serniczki liśćmi bazylii.