Dżem z czerwonej porzeczki

Agata
Przetwory
29.07.2017 16:59
Dżem  z czerwonej porzeczki

Błonnik - 4.3 Wapń - 33 mg Żelazo - 1.00 mg Magnez - 13 mg Fosfor - 44 mg Potas - 275 mg Sód - 1 mg Cynk - 0.23 mg Witamina C - 41 mg Tiamina - 0.040 mg Ryboflawina - 0.050 mg Niacyna (PP, B3) - 0.100 mg Witamina B6 - 0.070 mg Kwas foliowy - 8 μg Witamina A – 42 IU Witamina E - 0.10 mg Witamina K - 11.0 μg Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference Czerwona porzeczka w kuchni Oczywiście najzdrowsze są surowe, ale nie każdy z nas lubi kwaskowe owoce, dlatego możemy je wykorzystać do przygotowania koktajli i kompotów. Pamiętajmy także, że jedząc porzeczki dostarczamy naszemu organizmowi rzadkie mikroelementy takie jak: mangan, którego niedobór może powodować osteoporozę; bor, którego brak zmniejsza wchłanianie wapnia, fosforu oraz żelaza oraz jod, wpływający na prawidłową pracę układu hormonalnego. Zapobiegają także namnażaniu się komórek nowotworowych i wspomagają pracę układu odpornościowego Te małe czerwone kuleczki posiadają w swoim składzie dużą ilość pektyn, czyli rozpuszczalnego błonnika, który ogranicza w naturalny sposób wchłanianie zbyt dużej ilości cholesterolu we krwi, jak również cukru. Porzeczki możemy również zamknąć w słoikach, przygotujemy z nich galaretkę dżem, sosy do mięs czy też nalewkę. Rondel stawiamy na kuchence na małym ogniu i podgrzewamy owoce, bez przykrycia, przez około 60 minut. Owoce porzeczki zawierają również garbniki, które działają ściągająco oraz przeciwzapalnie na skórę i regulują wydzielanie sebum. Białko ogółem - 1.4 g Tłuszcz - 0.20 g Węglowodany - 13.80 g (cukier 7.37) Pyszne będą ciasta drożdżowe czy też ucierane, przepyszny też jest porzeczkowy sernik na zimno. Czas przygotowania: 180 minut Składniki: 1000 g czerwonej porzeczki 700 g cukru W chłodnych miesiącach będzie pysznym dodatkiem do naleśników, tostów czy też do dań mięsnych - drobiu, dziczyzny czy wieprzowiny. Dziś zapraszam Was na dżem z czerwonej porzeczki. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia i znowu podgrzewamy na małym ogniu przez około 60 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2017/07/dzem-z-czerwonej-porzeczki.html