Ciasto kruche z budyniem i borówkami-łatwe, szybkie i przepyszne+FILM

Katarzyna
Ciasta
10.08.2023 20:57
Ciasto kruche z budyniem i borówkami-łatwe, szybkie i przepyszne+FILM

Zapraszam Was dziś na przepyszne, klasyczne, nie drogie ciasto z budyniem i borówkami amerykańskimi. Pięknie wygląda i rewelacyjnie smakuje

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smaki-katriny.blogspot.com/2023/08/ciasto-kruche-z-budyniem-i-borowkami.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Ciasto kruche z budyniem i borówkami - łatwe, szybkie i przepyszne

  • Liczba porcji: 8
  • Czas gotowania: 40 min
  • Czas przygotowania: 30 min
  • Szacunkowy koszt: 30 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • kalorie: 350 kcal
  • tłuszcz: 15 g
  • węglowodany: 45 g
  • białko: 6 g

Składniki

  • borówki amerykańskie - 350g
  • mąka pszenna - 3 szklanki
  • masło - 200g
  • jaja - 3 sztuki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • cukier - 1 szklanka
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • budyń śmietankowy - 1 opakowanie
  • mleko - 500 ml

Przepis

Ciasto kruche z budyniem i borówkami to idealna propozycja na letni deser. Przygotowanie ciasta jest naprawdę proste, a efekt końcowy zachwyci każdego domownika. Wszystko za sprawą pysznego kruchego ciasta, delikatnego budyniu i słodko-kwaśnych borówek, które tworzą idealne połączenie. Ciasto kruche z borówkami to eksplozja smaku, której nie da się zapomnieć. Przygotowanie tego wyśmienitego deseru nie zajmuje wiele czasu, a składniki są łatwo dostępne. To również świetna okazja do wykorzystania sezonowych owoców. Zapraszam do wypróbowania tego przepisu i podzielenia się swoimi wrażeniami.

  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Przygotuj blachę do pieczenia, na której będziesz piekł ciasto - najlepiej o wymiarach 22x33 cm.
  • W dużej misce połącz mąkę, proszek do pieczenia oraz masło. Dodaj jajka, cukier oraz cukier waniliowy. Następnie szybko zagnieć ciasto i podzielić je na dwie części.
  • Jedną część ciasta wyłożyć na spód przygotowanej wcześniej blachy, a drugą część odłożyć na później.
  • W małym garnku przygotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Budyń po ugotowaniu ostudzić.
  • Na ciasto na blasze wyłożyć ostudzony budyń, a na wierzch równomiernie rozłożyć borówki.
  • Resztę ciasta pokruszyć i posypać nim ciasto.
  • Ciasto wstawić do piekarnika na 40 minut albo do momentu, aż ciasto będzie ładnie zarumienione.
  • Po wyjęciu z piekarnika, ciasto ostudzić i podawać.