Deser jogurtowo galaretkowy z bitą śmietaną i bezikami-łatwy i pyszny deser w pucharkach+FILM

Katarzyna
Desery
09.05.2024 19:35
Deser jogurtowo galaretkowy z bitą śmietaną i bezikami-łatwy i pyszny deser w pucharkach+FILM

rewelacyjny i bardzo łatwy do zrobienia deser w pucharkach. Wygląda ślicznie, jest kolorowy, super smakuje, jest bardzo orzeźwiający-super alternatywa dla ciasta. Zapraszam po przepis

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smaki-katriny.blogspot.com/2024/05/deser-jogurtowo-galaretkowy-z-bita.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Deser jogurtowo galaretkowy z bitą śmietaną i bezikami - łatwy i pyszny deser w pucharkach!

  • Liczba porcji: 4
  • Czas przygotowania: 15 min
  • Szacunkowy koszt: 15 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 250 kcal
  • Białko: 6g
  • Węglowodany: 35g
  • Tłuszcz: 9g

Składniki

  • 500 ml jogurtu naturalnego
  • galaretka truskawkowa
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 200 ml śmietany 30%
  • opakowanie bezików
  • świeże owoce do dekoracji (opcjonalnie)

Przepis

Deser jogurtowo-galaretkowy z bitą śmietaną i bezikami rozpływa się w ustach, a przygotowanie go jest niezwykle proste i szybkie. Ten przepis z pewnością zachwyci każdego łasucha, dodatkowo jest doskonałym rozwiązaniem, gdy niespodziewanie zapowiadają się goście - można go przygotować w tzw. 'pośpiechu'. Wystarczy kilka najprostszych składników, chwilę czasu i mamy gotowy, efektowny deser, który smakuje jak w najlepszej cukierni! Beziki dodają deserowi nieco chrupkości i słodyczy, natomiast jogurt i galaretka świetnie się uzupełniają tworząc idealne połączenie. Przygotuj ten przepis, a Twoi goście będą w siódmym niebie.

  • Galaretkę rozpuść w 500 ml gorącej wody. Odstaw do ostudzenia.
  • Jogurt naturalny dokładnie wymieszaj z 2 łyżkami cukru pudru.
  • Smaruj pucharki naprzemiennie warstwą ostudzonej galaretki, warstwą jogurtu i kruszonymi bezikami. Tak proceduj aż wyczerpiesz składniki, kończąc warstwą bezików.
  • Zanim podasz deser, ubij śmietanę (do którego dodasz odrobinę cukru pudru) i udekoruj nią wierzch swojego deseru. Na wierzch możesz również dodać świeże owoce.
  • Deser umieść na co najmniej 2 godziny w lodówce, aby galaretka dobrze stężała.
  • Smacznego!