rewelacyjny i bardzo łatwy do zrobienia deser w pucharkach. Wygląda ślicznie, jest kolorowy, super smakuje, jest bardzo orzeźwiający-super alternatywa dla ciasta. Zapraszam po przepis
🍴 Deser jogurtowo galaretkowy z bitą śmietaną i bezikami - łatwy i pyszny deser w pucharkach!
- Liczba porcji: 4
- Czas przygotowania: 15 min
- Szacunkowy koszt: 15 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 250 kcal
- Białko: 6g
- Węglowodany: 35g
- Tłuszcz: 9g
Składniki
- 500 ml jogurtu naturalnego
- galaretka truskawkowa
- 2 łyżki cukru pudru
- 200 ml śmietany 30%
- opakowanie bezików
- świeże owoce do dekoracji (opcjonalnie)
Przepis
Deser jogurtowo-galaretkowy z bitą śmietaną i bezikami rozpływa się w ustach, a przygotowanie go jest niezwykle proste i szybkie. Ten przepis z pewnością zachwyci każdego łasucha, dodatkowo jest doskonałym rozwiązaniem, gdy niespodziewanie zapowiadają się goście - można go przygotować w tzw. 'pośpiechu'. Wystarczy kilka najprostszych składników, chwilę czasu i mamy gotowy, efektowny deser, który smakuje jak w najlepszej cukierni! Beziki dodają deserowi nieco chrupkości i słodyczy, natomiast jogurt i galaretka świetnie się uzupełniają tworząc idealne połączenie. Przygotuj ten przepis, a Twoi goście będą w siódmym niebie.
- Galaretkę rozpuść w 500 ml gorącej wody. Odstaw do ostudzenia.
- Jogurt naturalny dokładnie wymieszaj z 2 łyżkami cukru pudru.
- Smaruj pucharki naprzemiennie warstwą ostudzonej galaretki, warstwą jogurtu i kruszonymi bezikami. Tak proceduj aż wyczerpiesz składniki, kończąc warstwą bezików.
- Zanim podasz deser, ubij śmietanę (do którego dodasz odrobinę cukru pudru) i udekoruj nią wierzch swojego deseru. Na wierzch możesz również dodać świeże owoce.
- Deser umieść na co najmniej 2 godziny w lodówce, aby galaretka dobrze stężała.
- Smacznego!