z podanych proporcji wychodzi bardzo dużo oponek -300g serka homogenizowanego waniliowego -500g mąki pszennej tortowej+trochę do podsypania -1 łyżka cukru waniliowego -3 łyżki cukru -3 żółtka -1 łyżeczka sody oczyszczonej -1 łyżka octu -3 kopiaste łyżki gęstej śmietany 18% DODATKOWO -olej do smażenia -cukier puder Do miski dajemy składniki na ciasto, zagniatamy i chwilę wyrabiamy. Ciasto dzielimy na mniejsze części i wałkujemy na około 0,5 cm grubości. ZAPRASZAM NA FILM NA KTÓRYM POKAZUJĘ JAK ZROBIĆ PYSZNE OPONKI KROK PO KROKU SKŁADNIKI * Kubkiem lub szklanką wycinamy koła, a w nich mniejsze np zakrętką od wody mineralnej. Do garnka lub patelni wlewamy olej tak by oponki nie dotykały dna i podgrzewamy. usmażone dajemy na ręcznik papierowy.