Przepis na lekką kostkę malinową na zimno
🍴 Kostka malinowa na zimno - idealny deser na upalne dni!
- Liczba porcji: 6
- Czas gotowania: 180 min
- Czas przygotowania: 20 min
- Szacunkowy koszt: 20 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 200 kcal
- Tłuszcze: 10 g
- Węglowodany: 25 g
- Białko: 4 g
Składniki
- 500g malin
- 250g herbatników
- 200g masła
- 1 puszka skondensowanego mleka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka żelatyny
Przepis
Kostka malinowa na zimno to przepyszny deser, który przygotujesz w mniej niż godzinę, ale zapewni Ci wiele przyjemności podczas jedzenia. Jest lekki, orzeźwiający i pełen naturalnego smaku świeżych malin. Używamy do niego tylko kilku składników, które z pewnością masz w swojej kuchni. Herbatniki, masło, maliny, mleko skondensowane, sok z cytryny i żelatyna - to wszystko, czego potrzebujesz, aby cieszyć się tym niesamowitym deserem. Na upalne lato nie ma nic lepszego niż coś tak orzeźwiającego i smacznego jak ta kostka malinowa. Jestem pewien, że ten przepis spodoba się zarówno Tobie, jak i Twoim bliskim. Warto spróbować, już teraz. Ciesz się smakiem lata o każdej porze roku!
- Rozpuść masło i dodaj do rozdrobnionych herbatników. Wymieszaj dokładnie, a następnie wyłóż na spód formy do pieczenia, przykrywając folią aluminiową. Wstaw do lodówki na 15 minut, aby masa stężała.
- W międzyczasie, przygotuj warstwę malinową. Do garnka wrzuć maliny i dodaj skondensowane mleko oraz sok z cytryny. Gotuj na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż do momentu, kiedy maliny zaczną pękać i puścić sok. Dodaj do tego żelatynę i mieszaj, aż do jej całkowitego rozpuszczenia.
- Wyjmij formę z lodówki i wylej na nią masę malinową. Wstaw z powrotem do lodówki na co najmniej 3 godziny, aż deser stężeje.
- Podawaj na zimno, dekorując dodatkowymi malinami na wierzchu. Smacznego!