Przepis na ciasto chałwowe z brzoskwiniami
🍴 Ciasto chałwowe z brzoskwiniami - Niebo w gębie!
- Liczba porcji: 8
- Czas gotowania: 45 min
- Czas przygotowania: 20 min
- Szacunkowy koszt: 35 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 350 kcal
- Tłuszcz: 15 g
- Węglowodany: 45 g
- Białko: 8 g
Składniki
- 300 g chałwy waniliowej
- 6 jaj
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 puszka brzoskwiń w syropie
- 200 ml śmietany 30%
- puder cukru do posypania
Przepis
To ciasto to prawdziwa uczta dla podniebienia i oczu! Cudowne, miękkie ciasto z delikatnym waniliowym smakiem chałwy i słodko-kwaśnymi brzoskwiniami to połączenie, które rozpływa się w ustach. Idealne na każdą okazję - rodzinne spotkania, imprezy czy zwykłe popołudnie przy kawie. Przygotowanie jest proste i nie wymaga specjalnych umiejętności, a efekt końcowy z pewnością zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia. Jeżeli szukasz pomysłu na niebanalny i wyjątkowy deser, to przepis na ciasto chałwowe z brzoskwiniami jest właśnie dla Ciebie! Świetnie smakuje i robi wrażenie na gościach. Aromat pieczenia, który unosi się w domu podczas jego przygotowania, przywołuje najpiękniejsze wspomnienia. Ciasto jest nie tylko smaczne, ale i pięknie się prezentuje. Kawałek tego ciasta, to idealny sposób na zakończenie obiadu czy poczęstunek dla niespodziewanych gości. Zamień zwykły dzień w coś wyjątkowego dzięki temu przepisowi. Czas przygotowania to tylko kilkadziesiąt minut, a radość degustacji - bezcenna!
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Przygotuj formę do pieczenia o wymiarach 20x30 cm, wyłóż ją papierem do pieczenia.
- Chałwę rozdrób na mniejsze kawałki i rozpuść w rondelku na niskim ogniu, mieszając od czasu do czasu.
- W dużym naczyniu, ubij jaja z cukrem na puszystą masę. Dodaj przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj delikatnie szpatułką.
- Dodaj do masy jajecznej rozpuszczoną chałwę i wymieszaj. Ciasto powinno być gładkie. Wylej ciasto do przygotowanej formy.
- Brzoskwinie odsącz z syropu, pokrój na mniejsze kawałki i ułóż na cieście. Piecz w piekarniku przez ok. 40-45 minut lub do tzw. suchego patyczka.
- Po upieczeniu ciasto ostudź, pokrój na kawałki. Ubij śmietanę na sztywno i udekoruj nią ciasto. Posyp cukrem pudrem i podawaj.