Sałatka ryżowa z bakłażanem i ciecierzycą

Magda
Sałatki
04.08.2023 11:47
Sałatka ryżowa z bakłażanem i ciecierzycą

Dzisiaj w moim blogowym menu sałatka ryżowa z bakłażanem i ciecierzycą. Aby przygotować tę wersję sałatki ryżowej, oprócz ryżu potrzebne będą: bakłażany, ciecierzyca, rukola oraz szpinak. Możemy ją podawać na obiad, kolację lub przełożyć do pojemnika i zabrać ze sobą np. do pracy. Serdecznie polecam! SKŁADNIKI Sałatka ryżowa z bakłażanem i ciecierzycą 150 g ryżu nieugotowanego lub ok. 300 g ugotowanego 2 małe bakłażany lub 1 duży 250 g ugotowanej ciecierzycy 1-2 ząbki czosnku 50 g rukoli 50 g szpinaku szczypta peperoncino oliwa z oliwek sol i pieprz PRZYGOTOWANIE Sałatka ryżowa z bakłażanem i ciecierzycą Przygotowania sałatki rozpoczynamy od ugotowania …

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://lagrandepiccolacuoca.com/salatka-ryzowa-z-baklazanem/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Sałatka ryżowa z bakłażanem i ciecierzycą – prosty i zdrowy posiłek

  • Liczba porcji: 4
  • Czas gotowania: 30 min
  • Czas przygotowania: 20 min
  • Szacunkowy koszt: 15 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 350 kcal
  • Tłuszcze: 5g
  • Węglowodany: 60g
  • Białko: 12g

Składniki

  • 1 szklanka ryżu
  • 1 średni bakłażan
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 czerwona papryka
  • 1 świeża natka pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z cytryny
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Przepis

Chcesz przygotować szybki i zdrowy posiłek, który jednocześnie zaskoczy swoim smakiem? Mamy dla Ciebie doskonały przepis na sałatkę ryżową z bakłażanem i ciecierzycą. To prosty i smaczny sposób na zdrowy, sycący i wegetariański obiad. Bakłażan dodaje sałatce charakterystycznego smaku i jest doskonałym źródłem błonnika, a ciecierzyca dostarcza organizmowi białka oraz błonnika. Ryż zapewnia energię na dalszą część dnia, a do tego wszystko pięknie komponuje się z soczystą papryką. Dodatek sosu na bazie oliwy z oliwek, czosnku i soku z cytryny podkreśla smak składników i dodaje sałatce świeżości. To doskonałe danie na lato – sycące, ale nie ciężkie. Można je zabrać ze sobą do pracy, na piknik czy podać podczas rodzinnego obiadu. Przygotujesz je w mniej niż godzinę! Polecamy, smacznego!

  • Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu, odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia.
  • Bakłażana kroimy w kostkę, skrapiamy oliwą i pieczemy w piescu przez około 20 minut.
  • Paprykę myjemy, kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni.
  • Ciecierzycę odsączamy z zalewy i płuczemy pod zimną wodą.
  • Natka pietruszki, czosnek, sok z cytryny, oliwę, sól i pieprz mieszamy ze sobą, formując sos do sałatki.
  • Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, polewamy sosem i odstawiamy na kilka minut w lodówce. Smacznego!