Przepis na meksykańskie mleczne ciasto tres leches
🍴 Pyszne ciasto Tres Leches prosto z Ameryki Łacińskiej
- Liczba porcji: 8
- Czas gotowania: 40 min
- Czas przygotowania: 30 min
- Szacunkowy koszt: 30 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 540 kcal
- Tłuszcze: 26 g
- Węglowodany: 68 g
- Białko: 12 g
Składniki
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki masła, roztopionego
- 1 szklanka cukru
- 5 dużych jaj
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 szklanki pełnego mleka
- 1 puszka skondensowanego słodzonego mleka
- 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1 szklanka śmietany kremówki
- 1/4 szklanki cukru pudru
Przepis
Ciasto Tres Leches to klasyczny deser z Ameryki Łacińskiej, który zyskał popularność na całym świecie. Jego nazwa, która oznacza 'ciasto trzech mleka', odnosi się do kremowego sosu, w którym ciasto jest namoczone. To ciasto jest absolutnie wyjątkowe - wilgotne i kremowe, a zarazem lekkie i puszyste. Nasączone jest mieszanką trzech różnych mleka: pełnego mleka, mleka skondensowanego słodzonego i mleka niesłodzonego. Dla odmiany, dodajemy również mleko kokosowe, które dodaje ciastu subtelnego, tropikalnego posmaku. Na wierzchu ciasto ma warstwę śmietany ubitej z cukrem pudrem, która dodaje mu dodatkowej cremowości. Choć ciasto Tres Leches wymaga trochę czasu i cierpliwości (musi przecież dobrze nasączyć się mlekiem!), efekt końcowy z pewnością wynagradza wysiłek. To ciasto jest tak pyszne, że z pewnością szybko zniknie z talerza!
- Przed rozpoczęciem upiecz ciasto. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia do miski. W większej misce ubij roztopione masło z cukrem do uzyskania puszystej masy. Powoli dodawaj jajka, cały czas ubijając. Następnie dodaj ekstrakt waniliowy.
- Dodaj mąkę i mleko do masy jajecznej, mieszając do połączenia składników. Wlej ciasto do natłuszczonej formy i piecz przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu niech ciasto wystygnie.
- W międzyczasie przygotuj mieszankę trzech mleka. W misce połącz pełne mleko, skondensowane mleko, mleko skondensowane niesłodzone i mleko kokosowe. Gdy ciasto ostygnie, wielokrotnie przebij je widelcem, a następnie zalej mieszanką mleka. Pozostaw na kilka godzin (najlepiej na całą noc), aby ciasto dobrze nasączyło się mlekiem.
- Przed podaniem ubij śmietanę kremówką z cukrem pudrem do uzyskania bitą śmietanę i nałóż na ciasto. Podawaj schłodzone.