Maślane ciasto z brzoskwiniami

Ciasta
02.08.2023 9:58
Maślane ciasto z brzoskwiniami

Przepis na proste i puszyste ciasto na maśle z brzoskwiniami

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://wypiekibeaty.com.pl/maslane-ciasto-z-brzoskwiniami/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Maślane ciasto z brzoskwiniami - idealne na letnie popołudnie

  • Liczba porcji: 8
  • Czas gotowania: 45 min
  • Czas przygotowania: 20 min
  • Szacunkowy koszt: 15 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 320 kcal
  • Tłuszcz: 17g
  • Węglowodany: 38g
  • Białko: 4g

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1 kg brzoskwiń

Przepis

Przedstawiam przepis na maślane ciasto z brzoskwiniami, które jest prawdziwym hitem letnich dni. Kombinacja maślanego ciasta i soczystych brzoskwiń to coś, co oczaruje każdego łasucha. W dodatku, jest to deser niezwykle prosty i szybki do przygotowania. Idealny do podania na spotkaniu z przyjaciółmi czy jako deser po rodzinnej kolacji. Wykorzystanie do ciasta świeżych brzoskwiń sprawia, że jest ono nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Brzoskwinie są źródłem wielu witamin i składników mineralnych, a dodatek maślanego ciasta sprawia, że desery są sycące i doskonale smakują z filiżanką ulubionej kawy czy herbaty. Co może być lepsze na letnie popołudnie niż kawałek takiego ciasta, słońce i dobrze spędzony czas? Więc nie czekaj! Spróbuj tego przepisu i ciesz się smakiem lata w domowej kuchni.

  • Przed przystąpieniem do pracy przedgrzej piekarnik do 180°C. Bok tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Mąkę, cukier, masło, proszek do pieczenia, szczyptę soli i jajko zagnieść na jednolite ciasto.
  • W tortownicy rozwałkować trzy czwarte ciasta. Brzoskwinie umyć, osuszyć, przekroić i wyjąć pestki, a następnie równomiernie ułożyć na cieście.
  • Pozostałe ciasto zetrzeć na tarce na brzoskwinie. Ciasto piec około 45 minut.
  • Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika i przestudzić. Smacznego!