Przepis na proste i puszyste ciasto na maśle z brzoskwiniami
🍴 Maślane ciasto z brzoskwiniami - idealne na letnie popołudnie
- Liczba porcji: 8
- Czas gotowania: 45 min
- Czas przygotowania: 20 min
- Szacunkowy koszt: 15 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 320 kcal
- Tłuszcz: 17g
- Węglowodany: 38g
- Białko: 4g
Składniki
- 250 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 100 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 jajko
- 1 kg brzoskwiń
Przepis
Przedstawiam przepis na maślane ciasto z brzoskwiniami, które jest prawdziwym hitem letnich dni. Kombinacja maślanego ciasta i soczystych brzoskwiń to coś, co oczaruje każdego łasucha. W dodatku, jest to deser niezwykle prosty i szybki do przygotowania. Idealny do podania na spotkaniu z przyjaciółmi czy jako deser po rodzinnej kolacji. Wykorzystanie do ciasta świeżych brzoskwiń sprawia, że jest ono nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Brzoskwinie są źródłem wielu witamin i składników mineralnych, a dodatek maślanego ciasta sprawia, że desery są sycące i doskonale smakują z filiżanką ulubionej kawy czy herbaty. Co może być lepsze na letnie popołudnie niż kawałek takiego ciasta, słońce i dobrze spędzony czas? Więc nie czekaj! Spróbuj tego przepisu i ciesz się smakiem lata w domowej kuchni.
- Przed przystąpieniem do pracy przedgrzej piekarnik do 180°C. Bok tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Mąkę, cukier, masło, proszek do pieczenia, szczyptę soli i jajko zagnieść na jednolite ciasto.
- W tortownicy rozwałkować trzy czwarte ciasta. Brzoskwinie umyć, osuszyć, przekroić i wyjąć pestki, a następnie równomiernie ułożyć na cieście.
- Pozostałe ciasto zetrzeć na tarce na brzoskwinie. Ciasto piec około 45 minut.
- Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika i przestudzić. Smacznego!