Tarta z malinami i jeżynami

Ciasta
02.10.2023 11:11
Tarta z malinami i jeżynami

Przepis na kruchą tartę kremem z białej czekolady oraz z owocami leśnymi

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://wypiekibeaty.com.pl/tarta-z-malinami-i-jezynami/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Słodko-kwasna tarta z malinami i jeżynami

  • Liczba porcji: 8
  • Czas gotowania: 40 min
  • Czas przygotowania: 30 min
  • Szacunkowy koszt: 30 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 350 kcal
  • Tłuszcz: 16 g
  • Węglowodany: 47 g
  • Białko: 5 g

Składniki

  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • 75 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 250 g malin
  • 250 g jeżyn
  • 3 łyżki miodu
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki wody
  • skórka otarta z 1 cytryny

Przepis

Ta tarta z malinami i jeżynami to prawdziwa uczta dla podniebienia. Delikatne ciasto, które rozpływa się w ustach, doskonale komponuje się z intensywnym smakiem owoców. Słodki miód idealnie balansuje kwasowość malin i jeżyn, a skórka cytrynowa dodaje deserowi świeżości. To deser, który umili każde popołudnie w letni dzień. Przygotowanie tarty to proste i przyjemne zadanie, a prezentacja deseru z pewnością zrobi wrażenie na gościach. To doskonały wybór na spotkanie ze znajomymi, imprezę czy rodzinny obiad. Tarta jest nie tylko smaczna, ale również zdrowa - maliny i jeżyny to prawdziwe bomby witaminowe. Jeżeli jesteś fanem owocowych deserów, ta tarta na pewno Cię zachwyci!

  • W misce połączyć mąkę, cukier puder, sól i masło. Zagnieść ciasto, dodać jajko i szybko zagnieść. Owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
  • W międzyczasie przygotować nadzienie. Maliny, jeżyny, miód, cukier, wodę i skórkę z cytryny umieścić w rondelku. Gotować na średnim ogniu około 10 minut, aż owocowy sos zgęstnieje.
  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować. Włożyć do formy na tartę i nakłuć widelcem. Piec przez 15 minut.
  • Po upieczeniu ciasta, wyjąć je z piekarnika i ostudzić. Następnie wylać na nie nadzienie owocowe i włożyć z powrotem do piekarnika na 25 minut.
  • Wyjąć tartę z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Podawać schłodzoną.