Jagodowy sernik

Ciasta
30.07.2023 11:32
Jagodowy sernik

Przepis na pieczony sernik mocno jagodowy

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://wypiekibeaty.com.pl/jagodowy-sernik/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Jagodowy Sernik - Królewski deser z sezonowymi owocami!

  • Liczba porcji: 12
  • Czas gotowania: 60 min
  • Czas przygotowania: 20 min
  • Szacunkowy koszt: 30 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 315 kcal
  • Tłuszcz: 15g
  • Węglowodany: 37g
  • Białko: 12g

Składniki

  • 1,5 kg świeżych jagód
  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 200g masła
  • 200g cukru
  • 100g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 paczka wanilinowego cukru
  • 1 paczka cukru waniliowego
  • skórka otarta z jednej cytryny

Przepis

Ten przepis na jagodowy sernik zachwyci wszystkich fanów owocowych deserów. To idealny wybór na letnie popołudnie, kiedy mamy dostęp do świeżych, soczystych jagód. Kruche ciasto, które jest podstawą naszego sernika, doskonale współgra z delikatnym sernikowym nadzieniem i słodko-kwasowym smakiem jagód. Ta niebanalna kompozycja smaków z pewnością zaskoczy i zachwyci Twoich gości. Sernik jest prosty w przygotowaniu, a każdy krok jest dokładnie opisany, więc nawet mniej doświadczeni kucharze poradzą sobie z jego przygotowaniem. Polecamy serwować go na zimno, posypany cukrem pudrem, z dodatkowymi świeżymi jagodami i listkami mięty dla ozdoby. To deser, który zachwyci nie tylko swoim eleganckim wyglądem, ale przede wszystkim niesamowitym smakiem. Zatem do dzieła! Pachnący, domowy sernik z jagodami czeka już na Ciebie.

  • Masło rozpuszczamy i studzimy. Twaróg mielimy trzy razy.
  • Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier, cukier waniliowy i ubijamy na puszystą masę.
  • Dodajemy do masy jajecznej startą skórkę z cytryny, a następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  • Dodajemy przetarty przez sito twaróg, cały czas mieszając, a na sam koniec wlewamy ostudzone, rozpuszczone masło.
  • Masę wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Na wierzchu układamy jagody.
  • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 60 minut. Po upieczeniu studzimy ciasto w lekko uchylonym piekarniku.
  • Gotowy sernik podajemy posypany cukrem pudrem, udekorowany świeżymi jagodami i listkami mięty.

Wypieki Beaty