Pyszne, banalnie proste i szybkie przygotowanie muffinki jogurtowe z malinami. Idealne na deser lub przekąskę. Lekkie, z niewielką ilością cukru. Muffinki można zrobić z innymi owocami, również z mrożonymi.
🍴 Delikatne Muffinki Jogurtowe z Soczystymi Malinami
- Liczba porcji: 12
- Czas gotowania: 20 min
- Czas przygotowania: 15 min
- Szacunkowy koszt: 15 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 160 kcal
- Tłuszcze: 5g
- Węglowodany: 25g
- Białko: 3g
Składniki
- 220 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 125 g jogurtu naturalnego
- 60 ml oleju
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 150 g świeżych malin
Przepis
Te delikatne, wilgotne i pełne smaku muffinki to doskonały sposób na zaspokojenie pragnienia słodkości w zdrowszej formie. Jogurt dodał do ciasta niesamowitej lekkości i wilgotności, a połączenie z soczystymi, świeżymi malinami to prawdziwa poezja smaku. Szybkość i łatwość przygotowania tych muffinek to dodatkowy atut, który sprawi, że z pewnością będą one częściej gościły na Twoim stole. Przepis jest tak prosty, że z powodzeniem poradzą sobie z nim nawet początkujące osoby w kuchni. A efekt końcowy? Przekonaj się sam! Wystarczy kilka podstawowych składników, trochę czasu i gotowe - na stole pojawiają się pachnące, domowe muffinki. Ich cudowny zapach roznosi się po całym domu, a kiedy tylko wystygną znikają w mgnieniu oka. Tak, są tak dobre! Zachęcamy do wypróbowania tego przepisu - gwarantujemy, że nie będziecie żałować!
- Zacznij od przełożenia malin do miski i delikatnego ich obsypania mąką. To zapobiega ich zapadaniu się podczas pieczenia.
- W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier.
- W drugiej misce rozbeatuj jajka, a następnie dodaj jogurt, olej i ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszaj.
- Następnie połącz mokre składniki z suchymi, mieszając do momentu połączenia się wszystkich składników.
- Do ciasta dodaj maliny i delikatnie wymieszaj.
- Przygotuj formy do muffinek, wyłożone papierowymi papilotkami. Do każdej z nich napełnij ciastem do 3/4 wysokości.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 20 minut, aż muffinki będą pięknie wyrośnięte i zrumienione.
- Upieczone muffinki pozostaw do wystygniecia. Smacznego!