Cze艣膰 Kochani, dzi艣 chc臋 Was zaprosi膰 na HIT-ob艂臋dnie pyszne ciasto z jagodami i kremem :) Ciasto Jag贸dka :) Nie do艣膰, 偶e pi臋knie wygl膮da to jeszcze cudownie smakuje. Jest bardzo 艂atwe i na ka偶dym zrobi wra偶enie.
馃嵈 HIT馃挏 Ob艂臋dne i efektowne ciasto JAG脫DKA -z jagodami i kremem 艣mietankowym +FILM 馃挏
- Liczba porcji: 8
- Czas gotowania: 60 min
- Czas przygotowania: 30 min
- Szacunkowy koszt: 30 z艂
Informacje o warto艣ci od偶ywczej
- Kalorie: 450 kcal
- T艂uszcze: 25g
- W臋glowodany: 50g
- Bia艂ko: 5g
Sk艂adniki
- 300g m膮ki pszennej
- 200g mas艂a
- 100g cukru pudru
- 1 jajko
- 500g jag贸d
- 500ml 艣mietany 30%
- 100g cukru
- 2 艂y偶eczki 偶elatyny
Przepis
Cz臋sto jeste艣my zmuszeni do kompromisu mi臋dzy smakiem a wygl膮dem potrawy. Ciasto Jag贸dka z ca艂膮 pewno艣ci膮 nie jest jednym z tych przypadk贸w. Jego smak jest r贸wnie imponuj膮cy, co wygl膮d. Przepis jest niezwykle prosty, wystarczy po艣wi臋ci膰 mu kilka minut i cieszy膰 si臋 niebia艅skim smakiem tego letniego deseru. Jagody nadaj膮 mu charakterystycznego, soczystego smaku, kt贸ry doskonale komponuje si臋 z lekkim i puszystym kremem 艣mietankowym. Bez wzgl臋du na to, czy planujesz spotkanie z przyjaci贸艂mi, rodzinny obiad, czy po prostu chcesz zrobi膰 sobie ma艂e przyjemno艣ci, to ciasto zawsze b臋dzie strza艂em w dziesi膮tk臋. To prawdziwa uczta dla podniebienia!
- Zmiksuj mas艂o z cukrem i jajkiem, stopniowo dodawaj m膮k臋.
- Zagniataj ciasto, zawijaj w foli臋 i wk艂adaj do lod贸wki na 30 minut.
- Rozwa艂kuj ciasto i wy艂贸偶 nim form臋. Piecz 15 minut w 180 stopniach. Posyp jagodami.
- 艢mietan臋 ubij z cukrem. Dodaj 偶elatyn臋 i miksuj jeszcze chwil臋.
- Wylej krem na ciasto, wk艂adaj do lod贸wki na 2 godziny
- Podaj z dodatkowymi jagodami. Smacznego!