Przepis na drożdżowe bułeczki z jagodami
🍴 Drożdżowe ślimaczki z jagodami - przepis idealny na letni deser
- Liczba porcji: 8
- Czas gotowania: 20 min
- Czas przygotowania: 120 min
- Szacunkowy koszt: 20 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 420 kcal
- Białko: 7 g
- Tłuszcze: 10 g
- Węglowodany: 74 g
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży
- 70 g cukru białego
- 2 jajka
- 200 ml mleka
- 100 g masła
- szczypta soli
- 250 g jagód
- 100 g cukru pudru do posypania
Przepis
Ślimaczki drożdżowe z jagodami to przepyszny letni deser, który zachwyca każdego miłośnika domowego pieczenia. Doskonałe, puszyste ciasto drożdżowe, pełne soczystych, słodko-kwaśnych jagód i posypane cukrem pudrem to kwintesencja smaku lata. Przepis jest prosty do wykonania, a efekt końcowy bardzo spektakularny. Można go modyfikować, dodając różne owoce sezonowe czy orzechy, jednak wersja z jagodami to moim zdaniem klasyka najwyższych lotów. Najlepsze jest to, że ten deser smakuje równie dobrze na ciepło, zaraz po wyjęciu z pieca, jak i na zimno, na drugi dzień. Jest więc idealny do przygotowania na popołudniowe spotkania z przyjaciółmi czy rodziną, piknik czy weekendowy brunch. Polecam każdemu spróbować tego przepisu - gwarantuję, że będziecie zachwyceni tym ciastem, a Wasze podniebienie zatęskni za tym smakiem, gdy tylko skończy się sezon na jagody!
- Rozkrusz drożdże do miski, dodaj łyżkę cukru, łyżkę mąki i ciepłe mleko. Wymieszaj i odstaw na 15 minut, aż drożdże zaczną pracować.
- Dodaj do miski resztę mąki, cukru, jajka, rozpuszczone masło i szczyptę soli. Wyrośnij ciasto, aż podwoi swoją objętość.
- Ciasto podziel na dwie części. Każdą część rozwałkuj na placek o grubości ok. 1 cm. Na każdym placku rozłóż połowę jagód.
- Zroluj ciasto wzdłuż długiego boku, zwilż brzeg wodą i dociskaj, aby ciasto się nie rozwarstwiało.
- Pokrój roladę na kawałki szerokości ok. 2 cm. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw na 15 minut do napuszenia.
- Piecz w 180 stopniach przez ok. 20 minut. Po wyjęciu z pieca posyp cukrem pudrem.