Sernik kawowy z musem malinowym i kajmakową pianką

Ewa
Ciasta
29.07.2023 9:48
Sernik kawowy z musem malinowym i kajmakową pianką

Udostępnij Zapisz Sernik kawowy, maliny i masa kajmakowa – sernik w takim towarzystwie po prostu musiał wyjść pysznie. Smakował nawet osobom, które za sernikami nie przepadają. Co prawda zapomniałam do masy serowej dodać mąki/proszku budyniowego, Ups 😉 Na szczęście w niczym to nie przeszkodziło 😉 Było pysznie! Spód: 2 op. ciasteczek typu pieguski 60 g masła Masa serowa: 450 g twarogu sernikowego Mój Ulubiony 500 g serka mascarpone 4/5 szkl. drobnego cukru 4 jajka + 1 żółtko 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego 1 płaska łyżka kawy mielonej Mus malinowy: 500 g malin (mogą być mrożone) cukier puder do …

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://smakinatalerzu.pl/2023/07/29/sernik-kawowy-z-musem-malinowym-i-kajmakowa-pianka/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Sernik kawowy z musem malinowym i kajmakową pianką

  • Liczba porcji: 8
  • Czas gotowania: 60 min
  • Czas przygotowania: 45 min
  • Szacunkowy koszt: 35 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 450 kcal
  • Tłuszcze: 30 g
  • Węglowodany: 35 g
  • Białko: 10 g

Składniki

  • 500 g sera białego
  • 200 g herbatników
  • 100 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 50 ml mocnej kawy
  • 200 g malin do musu
  • 2 łyżki cukru pudru do musu
  • 200 ml śmietany kremówki do pianki
  • 2 łyżki kajmaku do pianki

Przepis

Ten sernik kawowy z musem malinowym i kajmakową pianką to prawdziwa gratka dla miłośników deserów. Wykonanie go nie jest trudne, a efekt końcowy z pewnością spełni oczekiwania najbardziej wymagających smakoszy. Sernik ma intensywny smak kawy, który doskonale komponuje się z delikatną słodyczą kajmakowej pianki. Mus malinowy dodaje całości charakteru i wprowadza owocowy element, który stanowi idealne dopełnienie całego deseru. Polecamy ten przepis na specjalne okazje, ale także jako deser po niedzielnym obiedzie.

  • Rozkrusz herbatniki i wymieszaj je z roztopionym masłem. Uformuj z tej masy spód w tortownicy, następnie wstaw do lodówki.
  • Ubij ser z cukrem, dodaj do niego po jednym jajku, ciągle ubijając. Następnie wymieszaj z ekstraktem z wanilii i kawą.
  • Wyjmij tortownicę z lodówki i wylej na spód masę serową. Piecz sernik w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około godzinę.
  • Przygotuj mus malinowy, blendując maliny z cukrem pudrem. Udekoruj nim ostudzony sernik.
  • Ubij śmietanę kremówkę z kajmakiem i rozprowadź na wierzchu sernika.
  • Przed podaniem schłódź sernik w lodówce przez co najmniej 3 godziny.