Udostępnij Zapisz Sernik kawowy, maliny i masa kajmakowa – sernik w takim towarzystwie po prostu musiał wyjść pysznie. Smakował nawet osobom, które za sernikami nie przepadają. Co prawda zapomniałam do masy serowej dodać mąki/proszku budyniowego, Ups 😉 Na szczęście w niczym to nie przeszkodziło 😉 Było pysznie! Spód: 2 op. ciasteczek typu pieguski 60 g masła Masa serowa: 450 g twarogu sernikowego Mój Ulubiony 500 g serka mascarpone 4/5 szkl. drobnego cukru 4 jajka + 1 żółtko 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego 1 płaska łyżka kawy mielonej Mus malinowy: 500 g malin (mogą być mrożone) cukier puder do …
🍴 Sernik kawowy z musem malinowym i kajmakową pianką
- Liczba porcji: 8
- Czas gotowania: 60 min
- Czas przygotowania: 45 min
- Szacunkowy koszt: 35 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 450 kcal
- Tłuszcze: 30 g
- Węglowodany: 35 g
- Białko: 10 g
Składniki
- 500 g sera białego
- 200 g herbatników
- 100 g masła
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 50 ml mocnej kawy
- 200 g malin do musu
- 2 łyżki cukru pudru do musu
- 200 ml śmietany kremówki do pianki
- 2 łyżki kajmaku do pianki
Przepis
Ten sernik kawowy z musem malinowym i kajmakową pianką to prawdziwa gratka dla miłośników deserów. Wykonanie go nie jest trudne, a efekt końcowy z pewnością spełni oczekiwania najbardziej wymagających smakoszy. Sernik ma intensywny smak kawy, który doskonale komponuje się z delikatną słodyczą kajmakowej pianki. Mus malinowy dodaje całości charakteru i wprowadza owocowy element, który stanowi idealne dopełnienie całego deseru. Polecamy ten przepis na specjalne okazje, ale także jako deser po niedzielnym obiedzie.
- Rozkrusz herbatniki i wymieszaj je z roztopionym masłem. Uformuj z tej masy spód w tortownicy, następnie wstaw do lodówki.
- Ubij ser z cukrem, dodaj do niego po jednym jajku, ciągle ubijając. Następnie wymieszaj z ekstraktem z wanilii i kawą.
- Wyjmij tortownicę z lodówki i wylej na spód masę serową. Piecz sernik w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około godzinę.
- Przygotuj mus malinowy, blendując maliny z cukrem pudrem. Udekoruj nim ostudzony sernik.
- Ubij śmietanę kremówkę z kajmakiem i rozprowadź na wierzchu sernika.
- Przed podaniem schłódź sernik w lodówce przez co najmniej 3 godziny.