Ciasto śnieżny puch z jeżynami to idealny letni deser bez pieczenia.
🍴 Ciasto śnieżny puch z jeżynami - delikatność, która rozpływa się w ustach
- Liczba porcji: 8
- Czas gotowania: 30 min
- Czas przygotowania: 20 min
- Szacunkowy koszt: 30 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 300 kcal
- Tłuszcze: 9g
- Węglowodany: 50g
- Białko: 7g
Składniki
- 5 jajek
- 200g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 200g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 200 ml śmietany 30%
- 200g jeżyn
- cukier puder do posypania
Przepis
Ciasto śnieżny puch z jeżynami to prawdziwa perełka wśród deserów. Delikatne, puszyste i niezwykle smaczne - takie jest to ciasto. Jego przygotowanie jest niezwykle proste, a efekt końcowy z pewnością cię zachwyci. Zarówno dorośli, jak i dzieci pokochają ten niepowtarzalny smak. Jego nazwa - śnieżny puch - idealnie oddaje konsystencję tego ciasta. Jest ono lekkie jak puch, dosłownie rozpływa się w ustach, a przy tym jest niesamowicie smaczne. Idealnie komponuje się z gorzkawymi jeżynami, które dodają mu charakteru. To ciasto idealnie sprawdzi się zarówno na eleganckim przyjęciu, jak i podczas rodzinnej kolacji. Co więcej, jest ono niezwykle proste do przygotowania. Wystarczy kilka podstawowych składników, które zawsze masz w swojej kuchni. Zachwyć swoich bliskich tym niezwykłym deserem. Przygotuj ciasto śnieżny puch z jeżynami już dziś!
- Na początek ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Dodaj ekstrakt z wanilii.
- Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodaj to do ubitej masy jajecznej.
- Wymieszaj wszystko delikatnie, ale dokładnie. Dodaj śmietanę i wymieszaj.
- Przygotuj formę do pieczenia, nałóż na nią papier do pieczenia. Wlej ciasto do formy.
- Na wierzch ciasta ułóż jeżyny. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.
- Po upieczeniu ostudź ciasto i posyp cukrem pudrem. Smacznego!