Malinowa pianka na biszkopcie

Kasia
Ciasta
28.07.2023 14:15
Malinowa pianka na biszkopcie

Pyszne proste ciasto, lekkie i mięciutkie. Można je zrobić z różnymi owocami, ja postawiłam na maliny. Wychodzi naprawdę super ciacho, idealne dla dzieci, które nie lubią owoców w kawałkach. polecam Składniki: na biszkopt: 5 jajek, 160 g cukru 125 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej, szczypta soli na piankę: 500g malin 2 galaretki malinowe, 350 ml wrzątku, 500ml śmietanki kremówki, 2 łyżeczki cukru pudru Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Ubijamy 5 białek ze szczyptą soli, jak się mocno spienią to dodajemy cukier i ucieramy jeszcze kilka minut. Następnie dodajemy po jednym …

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.swojskiejedzonko.com/2023/07/malinowa-pianka-na-biszkopcie.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Słodki finał dnia - Malinowa pianka na biszkopcie!

  • Liczba porcji: 4
  • Czas gotowania: 10 min
  • Czas przygotowania: 15 min
  • Szacunkowy koszt: 25 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 350
  • Tłuszcze: 20g
  • Węglowodany: 40g
  • Białko: 5g

Składniki

  • 250g malin
  • 200g biszkoptów
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 200g śmietanki kremówki
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1 łyżka wody
  • garść malin do dekoracji

Przepis

Jeśli szukasz inspiracji na słodki deser, który będzie nie tylko pyszny, ale też prosty i szybki w przygotowaniu, to mamy dla Ciebie idealny przepis – malinowa pianka na biszkopcie. Delikatna, lekka, a jednocześnie niezwykle aromatyczna pianka malinowa doskonale komponuje się z chrupiącymi biszkoptami. Oczywiście można je zastąpić dowolnymi ciasteczkami, ale to właśnie biszkopty dodają temu deserowi niepowtarzalnego charakteru. Przygotowanie jest banalnie proste - wystarczy miksować maliny, dodawać śmietankę i cukier, a na koniec wszystko ładnie ułożyć w pucharku i odstawić do lodówki. Dodatek żelatyny sprawia, że nasza pianka pięknie stężenieje i utrzymuje swój kształt, co znacznie ułatwia podawanie. Absolutnie musisz wypróbować ten przepis!

  • W miseczce wymieszaj żelatynę z łyżką wody, a następnie odstaw na chwilę, aby napęczniała.
  • Maliny umyj i zmiksuj blenderem na gładki mus. Dodaj cukier puder i dokładnie wymieszaj.
  • Przygotowane wcześniej biszkopty wyłóż na spód pucharków.
  • Śmietankę ubij na sztywno, a następnie połącz z musiem malinowym.
  • Napęczniałą żelatynę rozpuść, np. w mikrofali i dodaj do masy malinowej. Wszystko szybko wymieszaj.
  • Gotową piankę wyłóż na biszkopty w pucharkach.
  • Wstaw do lodówki na minimum 2 godziny, aby pianka stężała.
  • Przed podaniem udekoruj garścią malin.