Czas przygotowania: 3 - 4 godziny Składniki: 2000 g podłużnych polnych pomidorów 2 cebule 1 duży ząbek czosnku 2 ziarenka ziela angielskiego 1 listek laurowy 5 ziarenek czarnego pieprzu papryka słodka gałka muszkatołowa brązowy cukier pieprz sól 2 łyżki octu jabłkowego Wykonanie: Pomidory myjemy i kroimy na ćwiartki, a następnie przepuszczamy przez maszynkę do przecierania pomidorów i wlewamy do garnka. W pierwszej wersji przy przetartych pomidorach dodajemy do nich przyprawy: 2 ziarenka ziela angielskiego, 1 listek laurowy i 5 ziarenek czarnego pieprzu, ząbek czosnku, pokrojoną w kostkę cebulę i gotujemy na małym ogniu bez przykrycia, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. W drugiej wersji, gdzie gotujemy nieprzetarte pomidory, także dodajemy do nich przyprawy: 2 ziarenka ziela angielskiego, 1 listek laurowy i 5 ziarenek czarnego pieprzu, ząbek czosnku i pokrojoną w kostkę cebulę i gotujemy przez 30 minut. Pomidory przecieramy przez sito, wyjmujemy przyprawy, a następnie gotujemy na małym ogniu bez przykrycia, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jeśli nie mamy takiej maszynki, to wrzucamy pokrojone pomidory do garnka i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, aż puszczą sok. Wyłączamy kuchenkę, zostawiamy je na 15 minut, po czym odcedzamy wodę, która zbierze się na górze.