- Czas gotowania: 12 min
- Czas przygotowania: 15 min
Składniki
SKŁADNIKI
4 dojrzałe pomidory
4 ząbki czosnku
gałązka świeżej natki pietruszki
1 łyżka oliwy
2 bagietki pszenne
gotowe, zielone pesto
świeża rukola
50 g sera lazur
sól, pieprz, chili
Przepis
Nagrzej piekarnik do temperatury 185 stopni Celsjusza.
Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Pokrój w większą kostkę i przełóż do wysokiego naczynia.
Dodaj obrane ząbki czosnku, pietruszkę, oliwę i przyprawy.
Całość zblenduj do uzyskania jednolitej pulpy.
Pokrój bagietki po skosie, na małe kromeczki i ułóż na blaszce, na której później będziesz je zapiekać.
Każdą kromkę posmaruj grubo pulpą, dodaj pokruszony ser i po odrobinie pesto.
Tak przygotowaną bruschettę zapiekaj w piekarniku przez około 15 minut.
Gotową przekąskę udekoruj świeżą rukolą i posyp chili.