Bruschetta z pomidorami

codogara
Zapiekanki
29.01.2016 12:29
Bruschetta z pomidorami
  • Czas gotowania: 12 min
  • Czas przygotowania: 15 min

Składniki

SKŁADNIKI

4 dojrzałe pomidory

4 ząbki czosnku

gałązka świeżej natki pietruszki

1 łyżka oliwy

2 bagietki pszenne

gotowe, zielone pesto

świeża rukola

50 g sera lazur

sól, pieprz, chili

Przepis

Nagrzej piekarnik do temperatury 185 stopni Celsjusza.

Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Pokrój w większą kostkę i przełóż do wysokiego naczynia.

Dodaj obrane ząbki czosnku, pietruszkę, oliwę i przyprawy.

Całość zblenduj do uzyskania jednolitej pulpy.

Pokrój bagietki po skosie, na małe kromeczki i ułóż na blaszce, na której później będziesz je zapiekać.

Każdą kromkę posmaruj grubo pulpą, dodaj pokruszony ser i po odrobinie pesto.

Tak przygotowaną bruschettę zapiekaj w piekarniku przez około 15 minut.

Gotową przekąskę udekoruj świeżą rukolą i posyp chili.