Przepis
Składniki:
* 6 półtora cm. kromek chleba pszennego lub bułki wrocławskiej lub 2 ciabatty pokrojone na ćwiartki
* Oliwa, do wyboru Vergine – pikantniejsza, Biała - delikatna
* 3 duże dojrzałe pomidory
* 7 posiekanych dużych listków bazylii lub płaska łyżka suszonej
* łyżka drobno startego GranaPadano, Parmezanu, jak nie macie Salami/Tylżyckiego
* duży rozgnieciony ząbek czosnku
* sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Rozgrzej grill / patelnie. Ugriluj chleb aż stanie lekko złoty z każdej strony. Odstaw grzanki.
Teraz z pozostałych składników zrób „masę”
Połowę pomidorów pokrój w grubszą kostkę i usmaż je na 2 łyżkach oliwy, Kiedy się rozpadną prawie do końca dorzuć bazylię, czosnek i resztę pomidorowych kostek, podsmażaj dalej.
Po ok. 1 minucie od ostatniej czynności dorzuć ser i sól z pieprzem. Zamieszaj energicznie i szybko
Natychmiast nakładaj na przygotowane wcześniej grzanki, podawaj.