Przepis
Co jest potrzebne?
BISZKOPT:
- 1 szklanka mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 6 jajek
- 1 cukier waniliowy
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
MASA MANDARYNKOWA:
- 2 szklanki soku pomarańczowego
- 2 budynie śmietankowe
- syrop z puszki mandarynek
- woda (tyle, aby razem z syropem uzbierała się pełna szklanka)
MASA ŚMIETANOWA:
- 750 ml śmietany 30%
- 1 cukier waniliowy
- 1 śmietan fix
DODATKOWO:
- 1 puszka mandarynek
- ok. 20 sztuk herbatników
- polewa czekoladowa
Jak przygotować?
Biszkopt
Żółtka oddzielić od białek. W kąpieli wodnej ucieramy mikserem żółtka z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy masa będzie puszysta, a cukier już nie wyczuwalny wyjmujemy z kąpieli. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, porcjami dodawać do masy z żółtek – mieszamy łyżką. Białka ubić z solą na sztywno i dodać do masy delikatnie mieszając. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (bez termoobiegu) przez 25 minut.
Masy
Kiedy biszkopt już wystygnie ściągamy z niego delikatnie „skórkę”. Mandarynki odsączyć i ułożyć je na cieście.
Budynie rozmieszać w soku z mandarynek z dodatkiem wody. Sok z pomarańczy zagotować, kiedy zacznie wrzeć wlewamy rozmącone budynie i cały czas energicznie mieszamy. Pogotować 2-3 minuty i gorącą masę wylać na ciasto. Zostawić do wystygnięcia.
Śmietanę ubić na sztywno razem z śmietan fixem i cukrem waniliowym. Wykładamy na masę mandarynkową. Na śmietanie układamy ciastka. Polewę rozpuścić i polać nią co drugie ciasteczko.
Gotowe, smacznego!