Lodowy torcik

Krzysztof
Przepisy
19.09.2014 6:59
Lodowy torcik

Przepis

Składniki:

BISZKOPT (tortownica śr. 21 cm)

3 jajka

1/2 szklanki cukru (100 g)

2/5 szklanki mąki pszennej (ok. 70 g)

2 czubate łyżki kakao (ok. 30 g)

szczypta soli

MASA

1 i 3/5 szklanki słodkiej śmietanki 30% (400 ml)

2 tabliczki białej czekolady (200 g)

skórka otarta z 1 cytryny

DODATKOWO:

szklanka kremówki (250 ml)

owoce do posypania (u mnie maliny, jeżyny i jagody)

coś do nasączenia (np. mocna, słodka herbata z cytryną)

Pierwszy krok należy zrobić dzień wcześniej, tj. podgrzać śmietankę i rozpuścić w niej białą czekoladę (nie doprowadzając do wrzenia). Wstawić na całą noc do lodówki.

By zrobić biszkopt, należy mąkę przesiać razem z kakaem, w drugiej misce ubić białka na sztywno ze szczyptą soli, stopniowo dodając cukier, łyżka po łyżce dalej ubijać. Dodać żółtka i zmiksować. Dodać mąkę z kakaem i delikatnie wymieszać najlepiej drewnianą łyżką.

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować itp. Wlać ciasto i wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160-170°C i piec ok. 35 min. (do suchego patyczka).

Upieczony biszkopt (w tortownicy) upuścić z ok. 60 cm na podłogę (jest to tzw. biszkopt rzucany) i wstawić z powrotem do piekarnika do wystygnięcia, pozostawiając lekko uchylone drzwiczki.

Zimny biszkopt wyjąć z formy i przekroić na dwa blaty.

Schłodzoną śmietankę z czekoladą z pkt 1 ubić na sztywną pianę (ubije się identycznie jak sama kremówka), dodać otartą skórkę z cytryny i wmieszać mikserem.

Dolny blat ułożyć na paterze/desce/spodzie od tortownicy i nasączyć (nie za mocno). Następnie wyłożyć nań masę, rozprowadzić i wyrównać. Nałożyć górny blat i znów nasączyć. Wstawić na chwilę do zamrażarki (choć nie jest to konieczne, mi było tak wygodniej).

Szklankę kremówki ubić na sztywno z łyżką cukru pudru.

Blaty z masą wyjąć z zamrażarki, przyozdobić bitą śmietanką i owocami. Wstawić na kilka godzin do lodówki (po 3-4 h tort jest idealny- zimny, choć nie zamarznięty).

SMACZNEGO!