cytrynowy Piegusek z brzoskwiniami i galaretką

Ewa
Przepisy
20.03.2015 13:55
cytrynowy Piegusek z brzoskwiniami i galaretką

Składniki

4 jaja

2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)

3/4 szklanki suchego maku

1 szklanka cukru

2 płaskie łyżki cukru z wanilią

skórka otarta z 1 dużej cytryny

250 gramów masła lub margaryny stopionej i wystudzonej

2 łyżeczki proszku do pieczenia (z małymi górkami)

dodatkowo:

1 puszka brzoskwiń

2 galaretki cytrynowe

Przepis

Jaja ubić z cukrem na puszystą piankę.

Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, płynny schłodzony tłuszcz, skórkę otartą ze sparzonej cytryny, cukier z wanilią, zmiksować wszystko na najwyższych obrotach do połączenia składników.

Następnie wsypać mak i ponownie zmiksować, tyle, że tym razem na średnich obrotach, tak, by mak "rozszedł się" po cieście.

Kwadratową blaszkę o boku 24 cm lub tortownicę o podobnej średnicy wysmarować masłem lub olejem, posypać tartą bułką lub kaszą manną, wylać ciasto, wyrównać powierzchnię.

Brzoskwinie osączyć z zalewy, pokroić na plasterki, poukładać na cieście (nie wciskać ich w ciasto, same się zapadną).

Piekarnik nagrzać do 180 stopni, włożyć ciasto i piec około 45 minut, do suchego patyczka.

Zaraz po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika, ostudzić.

Obie galaretki rozpuścić w 0,8 litra wrzątku, ostudzić. Kiedy galaretka będzie dość mocno stężała, wyłożyć ją na powierzchnię ciasta.

Całość schłodzić parę godzin w lodówce.