Przepis
Ten smaczny i efektowny sernik upiekła Pani Helenka.
Wytrawna kucharka, która swoją wiedzą kulinarną mogłaby obdzielić co najmniej kilka dzisiejszych, młodych kucharek :)
Skorzystałam i ja z jej talentu i doświadczenia.
Zdjęcia są moje, a sernik wyszedł spod rąk Pani Helenki.
Wierzcie, sernik był wyśmienity !
Składniki na ciasto :
2 żółtka
3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
1 masło roślinne
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto.
Składniki na masę serową :
1 kg sera białego półtłustego
1 szklanka cukru
1 budyń śmietankowy lub waniliowego
1/2 szklanki oleju
2 żółtka + 3 całe jajka
2 szklanki mleka, a jeśli ser wilgotny to mleka mniej
1 paczka wiórek kokosowych -100 g - na wierzch ciasta
Przygotowanie :
Ser mielimy, jajka ucieramy z cukrem - mikserem
Do masy jajecznej dodajemy stopniowo ser, budyń, mleko i olej- ucieramy mikserem około 15 min.
Piekarnik nagrzewamy do 180 *C
Dużą foremkę o wymiarach 36x25 cm smarujemy tłuszczem, wylepiamy ją cienko rozwałkowanym ciastem (boki też ), wylewamy masę serową i pieczemy około 1 godz.
Z 4 białek i 1/2 szklanki cukru ubijamy pianę, wykładamy ją na podpieczony sernik, posypujemy wiórkami
Dopiekamy około 15 min., wiórki muszą przybrać złoty kolor.