Puchaty sernik Helenki

Krzysztof
Przepisy
06.01.2015 11:57
Puchaty sernik Helenki

Przepis

Ten smaczny i efektowny sernik upiekła Pani Helenka.

Wytrawna kucharka, która swoją wiedzą kulinarną mogłaby obdzielić co najmniej kilka dzisiejszych, młodych kucharek :)

Skorzystałam i ja z jej talentu i doświadczenia.

Zdjęcia są moje, a sernik wyszedł spod rąk Pani Helenki.

Wierzcie, sernik był wyśmienity !

Składniki na ciasto :

2 żółtka

3 szklanki mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 szklanka cukru

1 masło roślinne

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto.

Składniki na masę serową :

1 kg sera białego półtłustego

1 szklanka cukru

1 budyń śmietankowy lub waniliowego

1/2 szklanki oleju

2 żółtka + 3 całe jajka

2 szklanki mleka, a jeśli ser wilgotny to mleka mniej

1 paczka wiórek kokosowych -100 g - na wierzch ciasta

Przygotowanie :

Ser mielimy, jajka ucieramy z cukrem - mikserem

Do masy jajecznej dodajemy stopniowo ser, budyń, mleko i olej- ucieramy mikserem około 15 min.

Piekarnik nagrzewamy do 180 *C

Dużą foremkę o wymiarach 36x25 cm smarujemy tłuszczem, wylepiamy ją cienko rozwałkowanym ciastem (boki też ), wylewamy masę serową i pieczemy około 1 godz.

Z 4 białek i 1/2 szklanki cukru ubijamy pianę, wykładamy ją na podpieczony sernik, posypujemy wiórkami

Dopiekamy około 15 min., wiórki muszą przybrać złoty kolor.