GIS ostrzega przed spożyciem tego kefiru! Wykryto Salmonellę!

Martyna P.
Newsy
24.03.2023 9:22
GIS ostrzega przed spożyciem tego kefiru! Wykryto Salmonellę!

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dla konsumentów dotyczące żywności. Spożycie kefiru ze wskazanej partii wiążę się z ryzykiem wystąpienia zatrucia pokarmowego.

 

Bakterie Salmonelli w kefirze!

Główny Inspektorat Sanitarny wydał komunikat, w którym informuje o wykryciu bakterii Salmonella w jednej partii kefiru.

Podkreślono, że spożycie skażonego produktu może wiązać się z wystąpieniem zatrucia pokarmowego.

Oto szczegółowe dane dotyczące kefiru:

  • Kefir 200 g,
  • Producent: Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łobżenicy, ul. Wyrzyska 16, 89-310 Łobżenica,
  • weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 30191601 WE,
  • Numer partii: 25.03.2023/1.

W komunikacie przekazano, że w 1 z 5 próbek badanego kefiru wykryto Salmonellę.

Producent rozpoczął natychmiast proces wycofywania wskazanej partii produktu.

Ponadto poinformowano, że organy urzędowej kontroli żywności we współpracy z producentem prowadzą postępowanie wyjaśniające.

Główny Inspektorat Sanitarny apeluje o niespożywanie wskazanej partii kefiru.

GIS przypomina, że w razie spożycia i wystąpieniu niepokojących objawów należy zgłosić się do lekarza!

 

 

Zdjęcie GIS ostrzega przed spożyciem tego kefiru! Wykryto Salmonellę! #1
źródło: gov.pl/GIS
Zdjęcie GIS ostrzega przed spożyciem tego kefiru! Wykryto Salmonellę! #2
źródło: gov.pl/GIS

Jak objawia się zakażenie Salmonellą?

Pierwsze obawy zakażenia pojawiają się od 6 godzin do 7 dni od momentu styczności z czynnikiem zakaźnym.

Do objawów zakażenia Salmonellą zaliczamy:

  • Ból brzucha;
  • Nudności;
  • Wymioty;
  • Gorączkę (do 39 stopni).

Intensywne wymioty i biegunka mogą prowadzić do odwodnienia organizmu. Ponadto mogą wystąpić zaburzenia wodno-elektrolitowe. W wyniku tego pacjent może skarżyć się na senność, zaburzenia świadomości i zawroty głowy.

W większości przypadków choroba ma charakter samoograniczający się. Ustępuje w ciągu 3-7 dni.

U małych dzieci oraz u osób starczych może dojść do rozwoju septycznej salmonellozy. Wówczas konieczna jest hospitalizacja.

Główny Inspektorat Sanitarny

Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) to jednostka zajmująca się nadzorowaniem i kierowaniem działaniami mającymi na celu dobro i zdrowie publiczne obywateli.

Jego głównym zadaniem jest informowanie o niebezpiecznych dla życia lub zdrowia produktach dostępnych w sprzedaży.

Zadaniem urzędu jest kierowanie Państwową Inspekcją Sanitarną, inicjowanie i nadzorowanie czynności administracji rządowej zmierzających do zapobiegania i minimalizacji negatywnych skutków zdarzeń dotyczących zdrowia publicznego.