Salmonella wykryta w salami z Lidla! GIS ostrzega

Agnieszka
Newsy
20.02.2023 10:28
Salmonella wykryta w salami z Lidla! GIS ostrzega

 

Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące salami pochodzącego z Włoch, a w Polsce dostępnego w sklepach sieci Lidl. GIS został poinformowany przez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach o wykryciu bakterii Salmonella spp. w określonej poniżej partii salami.

Salmonella w salami z Lidla

Na stronie rządowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego poinformowano, że w salami włoskiego pochodzenia, dystrybuowanego przez sklepy sieci Lidl wykryto bakterie Salmonelli. Ostrzeżenie dotyczy jednej partii wspomnianego produktu:

Szczegóły dotyczące produktu:

Nazwa produktu: Salame Strolghino

Numer partii: 16

Data minimalnej trwałości: 01/05/2023, 30/04/2023, 28/04/2023

Producent: Salumificio Galli Remo Srl, Via Milano 187 46019 Cogozzo di Viadana, numer identyfikacyjny CE IT 1212 L

Dystrybutor w Polsce: Lidl sp. z o.o. sp.k. z siedzibą w Jankowicach, ul. Poznańska 48, 62-080 Tarnowo Podgórne

Kraj pochodzenia: Włochy

Jak czytamy w komunikacie GIS, producent we Włoszech i Dystrybutor w Polsce wdrożyli procedurę wycofania wskazanej partii ze sprzedaży, natomiast organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.

Salmonella - objawy zatrucia

Osoby, które kupiły powyższy produkt nie powinny go spożywać. Zatrucie bakteriami Salmonelli ma bowiem bardzo uciążliwe skutki.

Objawy Salmonelli

Do wystąpienia objawów Salmonelli najczęściej dochodzi w ciągu 6-72 godzin od zatrucia. Objawy, które wskazują na zatrucie tą bakterią są podobne do klasycznego nieżytu jelit i żołądka. Pojawiają się więc:

  • Nudności
  • Wymioty
  • Ostry ból brzucha
  • Wodnista biegunka, czasami z domieszką krwi lub śluzu
  • Gorączka do 39 stopni C. 

Zatrucie Salmonellą - jak leczyć?

Leczenie zatrucia Salmonellą zazwyczaj leczy się systematycznym nawadnianiem organizmu. Organizm jest mocno odwodniony z powodu biegunek i wymiotów. Oprócz tego konieczna jest ścisła dieta, a także zażywanie węgla leczniczego lub Smecty.

W niektórych przypadkach konieczne jest także wdrożenie antybiotyku. Dzieje się to w przypadkach, gdy wyżej wymienione leczenie nie łagodzi objawów zatrucia przez dłużej niż trzy doby. 

Najcięższe przypadki zatrucia Salmonellą wymagają hospitalizacji chorego. 

Zdjęcie Salmonella wykryta w salami z Lidla! GIS ostrzega #1
Źródło: https://www.gov.pl/web/gis/ostrzezenie-publiczne-dotyczace-zywnosci-obecnosc-salmonella-spp-we-jednej-partii-salami