Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed Salmonellą wykrytą w jednym z produktów. Spożycie żywności zanieczyszczonej tym rodzajem bakterii wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Komunikat Głównego Inspektoratu Sanitarnego
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 1 z 5 próbek produktu Kiełbasa surowa Metka wołowa Tatarska 200 g.
Szczegóły dotyczące produktów:
Nazwa produktu: Kiełbasa surowa Metka wołowa Tatarska 200 g, Łuków
Numer partii: 05 9
Termin przydatności do spożycia: 14.03.2023
Producent: Zakłady Mięsne Łuków S.A, ul. Przemysłowa 15, 21-400 Łuków, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06110266 WE
Przedsiębiorca uruchomił procedurę
Producent, niezwłocznie po otrzymaniu informacji o niezgodności produktu, uruchomił procedurę wycofania kwestionowanej partii z obrotu.
Organy urzędowej kontroli żywności nadzorują proces wycofywania kwestionowanej partii z obrotu.
Zalecenia dla konsumentów
Jak podkreśla GIS, publikowane ogłoszenia nie służą piętnowaniu przedsiębiorców, ale podjęciu natychmiastowych działań – zwrotu produktów do sklepu czy wycofania ich z asortymentu.
Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.
Objawy związane z zakażeniem Salmonellą
Pałeczki Salmonelli są w Polsce jednym z najczęstszych powodów bakteryjnych zakażeń układu pokarmowego. Jednocześnie salmonella zajmuje wysokie miejsce na liście ostrzeżeń, jakie publikuje Główny Inspektor Sanitarny.
Pierwsze objawy zakażenia pojawiają się w okresie od 6 godzin do 3-7 dni od momentu kontaktu z czynnikiem zakaźnym.
Najczęstsze objawy zatrucia Salmonellą:
- ból brzucha,
- wymioty,
- biegunka,
- gorączka.
- odwodnienie,
- nudności.
Grupy szczególnego ryzyka
Choroba jest szczególnie niebezpieczna (potencjalnie śmiertelna) dla dzieci, osób w podeszłym wieku i z obniżoną odpornością. W takich przypadkach może rozwinąć się zakażenie układowe o cięższym przebiegu, tzw. postać pozajelitowa. Obserwuje się wówczas powstawanie ropni, zapalenie dróg żółciowych, płuc, opon mózgowo-rdzeniowych, stawów, szpiku kostnego, kości oraz posocznicę.
Współcześnie istnieją skuteczne sposoby leczenia salmonelloz, w związku z tym każdy taki przypadek powinien zostać skonsultowany z lekarzem.